Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Te vaak amputatie bij diabetespatiënt

26-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ziekenhuisbed_930x520_zorg
Bij diabetespatiënten worden onnodig vaak tenen, voeten en onderbenen afgezet. Sneller ingrijpen kan jaarlijks ruim duizend amputaties voorkomen, denken artsen. Dat schrijft het AD.

Te laat in het ziekenhuis

Diabetespatiënten belanden nu vaak te laat in het ziekenhuis, waardoor de chirurg de voet of het been niet meer kan redden. Jaarlijks vinden zo’n 2500 van deze amputaties plaats. Dit kan de helft minder door razendsnel ingrijpen van de huisarts, zeggen twee hoogleraren en een arts van drie ziekenhuizen. Zodra die een diabetespatiënt op zijn spreekuur heeft met een wondje op zijn voet of been, moet hij direct naar het ziekenhuis worden gestuurd voor een eenmalig vaatonderzoek. Als dan blijkt dat de vaten in het onderbeen dichtzitten - wat jaarlijks bij tenminste 5000 mensen het geval is - moet deze patiënt direct gedotterd worden.

Speciale centra

De twee hoogleraren en de arts pleiten voor de komst van vijftien gespecialiseerde centra waar patiënten gedotterd worden of een bypass krijgen. ANP

Meer over:

diabetes, amputatie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!