Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Te laat betalen kleine rekening kan pijnlijk uitvallen

12 jan 2013
  •  
leestijd 2 minuten
195x90_geldinhand_01.jpg
Om een einde te maken aan de absurd hoge incassotarieven is op 1 juli 2012 een nieuwe wet in werking getreden. Daarin staat welke kosten schuldeisers mogen rekenen als je je factuur niet op tijd betaalt. Die incassokosten zijn voor kleine rekeningen echter vrij hoog.
 
Incassowet
Sinds een half jaar is de nieuwe incassowet van kracht. Voortaan kan je als consument precies uitrekenen hoeveel je moet betalen. Een grote vooruitgang, maar niet wanneer het kleine achterstallige rekeningen betreft. In de wet staat namelijk dat op een rekening tot €267, al twee weken na de eerste betalingsherinnering, maximaal €40 incassokosten berekend mag worden.
Lucratief
Vroeger was de hoogte van de incassokosten vrij, maar het moest wel in verhouding staan tot de openstaande rekening. De meeste incassobureaus hielden zich daaraan, omdat ze anders door de rechter op de vingers getikt konden worden. Nu kan er dus in een paar weken tijd, over een achterstand van een tientje, een bedrag van €40 bijkomen. Dat kan voor bedrijven heel lucratief uitpakken. De incassokosten gelden niet voor het totale schuldbedrag, maar mogen per niet-betaalde rekening berekend worden. Als je door omstandigheden meerdere termijnen hebt gemist en het bedrijf jou over iedere losse termijn een betalingsherinnering heeft gestuurd, dan kan er telkens €40 bovenop worden berekend.
Stapeling
Vroeger werd een aantal maanden achterstand bij bijvoorbeeld een energierekening bij elkaar geveegd. Wederom bestaat nu het gevaar van stapeling van incassokosten per achterstallige termijn. Dat kan behoorlijk oplopen bij maandelijkse betalingen aan nutsbedrijven, zorgverzekeraar of internetprovider. Stel, je betaalt drie keer je telefoonrekening niet van €20 euro per maand. Als je de betalingsherinneringen over iedere losse maand ook mist, kan het bedrijf jou drie keer €40 aan incassokosten berekenen. Dat is maar liefst €120 op een achterstand van €60. In de studio reageert Nadja Jungmann, lector schulden en incasso aan de Hogeschool Utrecht. Heb je ook te maken met hoge incassokosten, mail ons dan op kassa@vara.nl.
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!