Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Te hoge winsten bij jeugdzorgaanbieders

24-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
185 keer bekeken
  •  
geld euro 200 biljet 1127

Onderzoeks- en adviesbureau Kurtosis heeft in opdracht van Binnenlands Bestuur een onderzoek laten doen naar de financiële winsten van 2107 jeugdzorgaanbieders. Uit dat onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de aanbieders veel meer winst maakt dan de norm.

Voor het onderzoek zijn bij 2107 jeugdzorgaanbieders de jaarrekeningen uit 2019 onder de loep genomen. Het blijkt dat meer dan de helft van de aanbieders meer dan 10 procent winst boekte, terwijl binnen de zorg een norm geldt van 3 tot 7 procent. 

Uitschieters tot 50 procent

Ruim vier op de tien aanbieders behaalde zelfs meer dan 20 procent winst. Er zijn zelfs uitschieters geconstateerd waarin winsten van 50 procent of meer werden behaald, bij bedrijven met een omzet vanaf 100.000 euro. Vooral bij aanbieders voor zorg bij dyslexie, zorgboerderijen en gezinshuizen werd dit waargenomen. 

Signalen van onrechtmatigheid

Naast de hoge winstmarges, is ook bij 17 procent van de jeugdzorgaanbieders signalen waargenomen van onrechtmatigheid, aldus Binnenlands Bestuur. Volgens Kurtosis ligt dat getal rond 55 procent wanneer het om een bv gaat. Kurtosis geeft daarbij de verklaring dat juist bij die bedrijven een raad van toezicht ontbreekt en de persoonlijke aanspraak minder is.

Het onderzoek plaatst wel een kanttekening: De onrechtmatigheden verschillen behoorlijk in ernst, want soms zijn de jaarrekeningen simpelweg niet goed ingevuld.

Lage loonkosten

Binnenlands Bestuur benadrukt daarentegen dat bij grofweg drie op de vier jeugdzorgaanbieders minder dan 70 procent van alle uitgaven is besteed aan lonen. Wanneer in een arbeidsintensieve sector lage loonkosten zijn in combinatie met hoge winsten, dan kan dat wijzen op onrechtmatigheid, aldus het blad waarin het onderzoek is gepresenteerd. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!