Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Te hoge uitkeringen voor Wajongers

18-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld_handen_57.jpg
Ten minste 140.000 jonggehandicapten krijgen een hogere uitkering dan waar zij volgens de regels recht op hebben. Dat kost de overheid honderden miljoenen euro's extra per jaar.
Handicap
Dat meldt het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), schrijft Trouw. Tot 2010 werden alle jongeren met een lichte geestelijke beperking, volledige arbeidsongeschikt verklaard, net als jongeren met een zware meervoudige handicap.
Niet getest
Ze gingen dan alleen langs een verzekeringsarts, niet langs de arbeidsdeskundige. Hun vermogen om arbeid te verrichten werd zo niet getest. De wet werd in 2010 aangepast.
Deskundige
Sindsdien gaan jongeren die op basis van de Wet op werk en arbeidsondersteuning (Wajong) een uitkering aanvragen, ook langs de arbeidsdeskundige van het UWV. Vanaf 2015 gaat een nieuwe Participatiewet in. Dan komt alleen wie echt volledig arbeidsongeschikt is nog in de Wajong. ANP/Trouw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!