Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Taxfree winkelen op Schiphol 'misleidend'

13-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schiphol_23.jpg
De Consumentenbond vindt het misleidend dat luchthavens, waaronder Schiphol, adverteren met taxfree shoppen. De belangenorganisatie roept de zogeheten See Buy Fly-winkels op om hun prijsbeleid aan te passen.
'Twee prijskaartjes'
Voor mensen die binnen de EU vliegen is echt belastingvrij winkelen immers al in 1999 afgeschaft. De Consumentenbond stelt daarom voor om voortaan twee bedragen op alle prijskaartjes te vermelden: eentje inclusief btw voor EU-reizigers, en een lagere prijs zonder btw voor reizigers die Europa verlaten. Dit gebeurt nu ook al bij tabak.
Afspraken
Schiphol stelt dat de winkeliers op de luchthaven juist hebben afgesproken de prijzen voor alle reizigers gelijk te trekken, zodat iedereen voordelig kan winkelen. ,,Het bedrag dat door de consument, die binnen de EU reist, aan btw betaald zou moeten worden over diverse producten nemen de winkels voor eigen rekening'', staat op de website van het vliegveld.
'Oneerlijk'
,,De term taxfree suggereert dat reizigers een belastingvoordeel hebben als ze buiten de EU reizen'', benadrukt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. ,,Een koptelefoon waar 21 procent btw op zit, zou voor de reiziger naar bijvoorbeeld Brazilië 21 procent goedkoper moeten zijn dan iemand die naar Frankrijk vliegt. Dat dát niet het geval is, is verwarrend, en voelt oneerlijk: het btw-voordeel gaat hier niet naar de klant maar naar de winkelier.''
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!