Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tanken bij grenspomp nog verder gekelderd

07-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
benzinepomp_15.jpg
Pomphouders in de grensstreek hebben de omzet in februari opnieuw dramatisch zien terugvallen, als gevolg van de accijnsverhoging op autobrandstoffen. Nederlandse tankstations langs de grens met België en Duitsland verkochten vorige maand 39 procent minder diesel en 42 procent minder lpg dan in februari 2013. Bij benzine ging het om een terugval van 18 procent. Dit blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van brancheorganisaties Bovag en NOVE.
Problemen
Automobilisten en vrachtwagenchauffeurs rijden massaal naar het buitenland om te tanken. Net over de grens tanken in Duitsland scheelt soms wel 15 tot 16 cent per liter, aldus een woordvoerder van Bovag. Als de politiek niet ingrijpt, zullen veel pomphouders in de grensstreek volgens hem binnenkort extra personeel moeten ontslaan of zelfs helemaal de deuren sluiten.
Teruglopende omzet
In januari werd in de buurt van de grens al zo'n kwart minder aan diesel en lpg verkocht dan een jaar eerder. Veel pomphouders hadden vorig jaar al te maken met een teruglopende omzet als gevolg van de btw-verhogingen eind 2012. Sinds begin dit jaar is niet alleen benzine in Nederland duurder dan in de omringende landen, maar is het ook voordeliger om een dieselwagen in België of Duitsland vol te gooien.
Accijnsinkomsten
Bovag en NOVE onderzochten de cijfers van 469 tankstations in het hele land, waarvan 70 op maximaal 5 kilometer van de grens. In heel Nederland werd vorige maand 84 miljoen liter minder benzine, diesel en lpg getankt dan in februari 2013. Dat betekent voor februari zo’n 42,8 miljoen euro minder aan accijnsinkomsten voor de schatkist dan in dezelfde maand vorig jaar.
Grenseffect
,,Onze cijfers weerspreken de aanname van veel politici dat het grenseffect zal wegebben'', zegt Bovag-directeur Koos Burgman. ,,Met name vertegenwoordigers van de coalitiepartijen bagatelliseren de effecten en voorspellen dat het grensoverschrijdend tanken sterk zal verminderen. Het tegendeel blijkt waar. De afzetdaling van de grensstations wordt alleen maar erger.''
'Accijnsverhogingen terugdraaien'
Volgens Burgman moet de politiek de accijnsverhogingen terugdraaien. ,,Want de grensondernemers gaan er aan, de grensregio gaat er aan en de schatkist is lek. Die wordt leger in plaats van voller. Terwijl België en Duitsland in hun vuistje lachen.''
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!