Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tandartsen: mondhygiënisten kunnen niet boren

26-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
318 keer bekeken
  •  
tandarts-instrumenten-930x520
Het besluit van minister Bruno Bruins voor Medische Zorg om te experimenteren met mondhygiënisten die buiten de tandarts om gaan boren is ,,buitengewoon onverstandig en schadelijk voor de zorg aan de patiënt'', zegt voorzitter Wolter Brands van de branchevereniging van tandartsen KNMT.

"Besluit is onbegrijpelijk"

,,Het besluit is volstrekt onbegrijpelijk. Het is niet onderbouwd, patiënten willen het niet, mondhygiënisten kunnen het niet en de zorg wordt er bovendien duurder van'', aldus de voorzitter. Daarbij leidt het besluit volgens hem tot nog meer verwarring over wie er wat doet in de mondzorg. ,,Zo weet de patiënt helemaal niet meer waar hij aan toe is.'' De KNMT ,,beraadt zich op de consequenties'' van de beslissing van de minister.

Ondoordacht en onbezonnen

De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) noemt de plannen ondoordacht en onbezonnen. Volgens de beroepsorganisatie sluit de minister de ogen voor de echte problemen in de mondzorg. ,,Het door henzelf gecreëerde tekort aan tandartsen. Resultaat is een experiment waar geen patiënt in Nederland op zit te wachten: de borende mondhygiënist, die hiervoor niet is opgeleid. Kortom met een pleister op een botbreuk probeert VWS falend beleid op te lossen.''

Mondhygiënisten mogen zelfstandig gaatjes boren

Donderdag werd bekend dat mondhygiënisten vanaf 2020 zelfstandig kleine gaatjes mogen boren, verdoven en röntgenfoto's maken. Nu kan dat nog alleen onder leiding van een tandarts. Het gaat in eerste instantie om een proef.

Te weinig tandartsen

Bruins wil dat tandartsen sommige taken overdragen aan mondhygiënisten. Er zijn al jaren te weinig tandartsen. Zij hebben ook steeds meer te doen, onder andere doordat ouderen minder gauw overgaan op een kunstgebit. Maar tandartsen houden bijvoorbeeld het boren van eerste gaatjes volgens de minister nog te vaak in eigen hand.

Zwaardere opleiding

Mondhygiënisten die de nieuwe, zwaardere opleiding hebben gevolgd, mogen straks maximaal vijf jaar lang op eigen gezag boren, verdoven en foto's maken. Ze zijn dan ook zelf eindverantwoordelijk en aansprakelijk.
Door het experiment kunnen tandartsen zich richten op de moeilijkere behandelingen. Als de proef goed uitpakt, maakt Bruins de nieuwe bevoegdheid voor de mondhygiënist mogelijk definitief. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!