Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tablets: de concurrentieslag begint nu pas

07-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
299974_tablet_pc_01.jpg
De Streak 7 van Dell, de Xoom van Motorola of de PlayBook van Research in Motion (RIM); nieuwe tabletcomputers domineren de jaarlijkse Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas waar honderden bedrijven uit de hele wereld hun nieuwe gadgets presenteren. De Nederlandse consument is er klaar voor, zeggen deskundigen.
,,De Nederlandse consument zit zeker te wachten op een groot aanbod van nieuwe tabletcomputers'', zei commercieel directeur Laurens van den Oever van marktonderzoeksbureau GfK vrijdag. ,,Het gaat namelijk om een nieuw product. Mensen vinden het interessant vanwege de vorm, grootte en de verschillende functies die het apparaat heeft.''
Tabletcomputer
Volgens hoofdredacteur Wilbert de Vries van technologie- en elektronicasite Tweakers.net is de tabletcomputer een mengelmoes van allerlei apparaten. ,,Je kunt er van alles mee. Van het checken van je email tot het kijken van films. Het is een familievriendelijk apparaat.'' De tabletcomputer is in trek in Nederland, blijkt uit cijfers van GfK. De tablets, die pas enkele maanden te koop zijn in ons land, staan nu al op de derde plaats van hardlopers. Meer dan 350.000 Nederlanders hebben inmiddels een iPad of andere tabletcomputer. ,,Ze tellen daar gemiddeld 500 euro voor neer'', aldus GfK.
CES
Verschillende bedrijven presenteerden de afgelopen twee dagen hun nieuwe tablets op de CES in Las Vegas. RIM, de fabrikant van de BlackBerry, demonstreerde voor het eerst de PlayBook die de concurrentie moet aangaan met de iPad van Apple. Motorola kwam naar buiten met de nieuwe tabletcomputer Xoom. De nieuwe gadget draait op Honeycomb, de nieuwste versie van Google's Android-software. Het Amerikaanse computerbedrijf Dell onthulde de nieuwe tabletcomputer Streak 7.
Volgens Van den Oever kan het grote aanbod leiden tot een prijsdaling onder de tablets. ,,Maar dat geldt niet voor de iPad of de Galaxy Tab van Samsung. Dat zijn producten met een groot onderscheidend vermogen. Zij bieden veel diensten aan. Denk alleen al aan de speciale applicaties die achter zo'n product zitten.''
Het zijn vooral de tablets van de nieuwe aanbieders die onder de prijs kunnen zitten. ,,Die apparaten bieden echter niet dezelfde diensten aan als bijvoorbeeld de iPad'', aldus Van den Oever. De Vries denkt dat vooral tablets die niet zijn voorzien van de nieuwste software, in prijs zullen dalen.
Veel fabrikanten willen met hun nieuwe tablet de concurrentie aangaan met de iPad van Apple. Volgens Van den Oever hoeft Apple zich nog geen zorgen te maken. ,,Het concern heeft al een kleine voorsprong op de concurrentie. Bovendien is dit een nieuwe markt. Fabrikanten kunnen een grote massa mensen bereiken. De concurrentieslag begint nu pas.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!