Kassa

T-Mobile mag doorgaan met datavrije muziek

21-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
t-mobile-930x520
T-Mobile mag van de rechter doorgaan met zijn dienst 'Datavrije Muziek'. Toezichthouder ACM dwong het telecombedrijf eerder nog te stoppen met de service, omdat die in strijd zou zijn met de regels. De rechter in Rotterdam oordeelde donderdag echter dat die regels niet geldig zijn.
Onbeperkt muziek streamen
Met de dienst kunnen consumenten onbeperkt muziek streamen buiten hun databundel. Volgens de ACM was dat verboden en de concurrentiewaakhond legde een dwangsom op. T-Mobile moest als het niet stopte 50.000 euro per dag betalen tot maximaal een half miljoen euro.
De Europese verordening
Volgens de rechter mag de praktijk inderdaad niet volgens de Nederlandse wet, maar dit verbod geldt niet omdat Nederland helemaal niet bevoegd is om daarover iets te regelen. Dat is tegenwoordig aan Brussel en volgens de Europese verordening hierover mag het gratis aanbieden van streaming onder strikte voorwaarden wel.
Zero-rating
Pogingen van de Nederlandse regering om een uitdrukkelijk verbod op dit zogenoemde zero-rating in de Europese regels op te laten nemen, zijn juist mislukt, zo benadrukte de rechter.
Een doorbraak
Topman Søren Abildgaard van T-Mobile Nederland noemt de uitspraak ,,een doorbraak in Nederland en in Europa''. De provider zocht bij de introductie van de dienst in oktober bewust de grenzen van de Nederlandse wet op. ,,Dit deden we in de stellige overtuiging dat dit in het belang van onze klanten is'', aldus Abildgaard. ,,Wij konden het simpelweg niet uitleggen waarom wij Nederlanders iets moesten ontzeggen wat nu gratis is en wat in België, Frankrijk, Polen of Duitsland wel mag.''
Blij met duidelijkheid
De ACM zegt in een reactie blij te zijn dat er nu duidelijkheid is voor de markt. De toezichthouder heeft evenwel nog zes weken de tijd om te beslissen of er in beroep wordt gegaan tegen de uitspraak. ,,Wij zullen daarvoor eerst het besluit zorgvuldig moeten bestuderen'', aldus een woordvoerder. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

raymondpeil@hotmail.com
raymondpeil@hotmail.com21 apr. 2017 - 13:28

slechte juristen bij de ACM, zonde van gemeenschapsgeldkeuze hiermee aan de consument!bits of freedom wil leine aanbieders beschermen, hoezo? tegen wat?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!