Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Symptomen van cybercrime

27-07-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1990464.jpg
Je hebt iets besteld dat nooit wordt afgeleverd. Er is beloofd dat je iets zou krijgen als je geld zou overmaken, maar je wacht nog steeds. Je persoonlijke gegevens duiken op op websites, terwijl jij daar nooit toestemming voor hebt gegeven. Vrienden ontvangen e-mails die je nooit hebt verstuurd. De bank stopt opeens met het versturen van afschriften.
Het zijn maar kleine voorbeelden van symptomen van cybercrime, of internetcriminaliteit, die volgens het ministerie van Justitie voorkomen. Op de maandag door minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) speciaal voor de campagne Veilig Internetten opgerichte website staan brutalere risico's.
Rekeningen van zaken die je nooit hebt besteld. Brieven van deurwaarders, advocaten of incassobureaus over schulden waar je niets van af weet. Afschrijvingen en betalingen met bankrekening of creditcard zonder jouw toestemming. De weigering van een creditcard, hypotheek of lening wegens bij jou onbekende schulden, het kan allemaal wijzen op cybercrime. Een uitkering wordt afgewezen omdat iemand anders al op jouw naam een uitkering ontvangt.
Dus adviseert de minister mensen om regelmatig hun software te updaten, hun firewall aan te zetten en geen per e-mail verstuurde bestanden van vreemden te openen. Maar hij maant mensen ook om goed na te denken als ze persoonsgegevens verstrekken via het internet. Check het webadres voordat je iets via internet betaalt, stelt Justitie. Is het een bestaand bedrijf en staan alle contactgegevens vermeld? Staan er privacy-, leverings- en betaalvoorwaarden op de site?
Ga ook niet zomaar in op een ongevraagd verzoek om ergens in te loggen of om je wachtwoord of creditcardnummer in te voeren. Dergelijke verzoeken komen meestal van zogenoemde phishers. Dat zijn oplichters die gegevens proberen te ontfutselen. Meestal met professioneel ogende mails of een nepsite, waarmee ze hopen wachtwoord, creditcardnummer, pincode of sofinummer te achterhalen.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!