Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

SVB moet bezwaar toch behandelen nadat burger Berichtenbox te laat opende

09-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
152 keer bekeken
  •  
svb.jpg
Een te laat ingediend bezwaar moet door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) toch worden behandeld. Volgens de hoogste beroepsrechter kan burgers vaak niet worden verweten dat ze een bericht in de digitale Berichtenbox van MijnOverheid op tijd hebben gelezen.
Het oordeel is gedaan door de CRvB, die uitspraak doet in kwesties over sociale verzekeringen en ambtenarenzaken.

Wie dat wil kan aangeven dat berichten van overheidsinstanties gestuurd mogen worden naar de Berichtenbox van MijnOverheid. Echter, niet iedereen krijgt een melding als een bericht daar naartoe is verzonden. Burgers moeten daar apart toestemming voor geven. Zo kan het gebeuren dat dat mensen berichten niet lezen en om die reden te laat bezwaar maken.
Dit was het geval bij een zaak die aangespannen was bij het CRvB over een bezwaar dat niet op tijd was ingediend bij de SVB. De Sociale Verzekeringsbank had volgens de beroepsrechter moeten controleren of de burger wel berichten wil ontvangen zonder dat er een e-mailmelding is ingesteld. De SVB had dit niet gedaan.

Man miste bericht in Berichtenbox

De kwestie die was voorgelegd aan het CRvB ging om een persoon die in november 2017 een aanvraag indiende voor aanvullende bijstand bij zijn AOW. De SVB vroeg meer informatie, maar kreeg die niet. Daarop besloot de SVB het verzoek niet in te willigen. Het besluit daarover werd alleen naar de Berichtenbox van de man gestuurd. De bezwaartermijn liep tot en met 1 februari 2018, maar de man diende pas op 21 maart van dat jaar een bezwaarschrift in. Daarop nam de SVB het bezwaar niet in behandeling.

Geen e-mailmelding ingesteld

De man ging tegen het besluit in beroep, omdat hij vond dat hij benadeeld was door de manier waarop het besluit destijds was verstuurd. Volgens de Algemene Wet Bestuursrecht mag een besluit niet in werking treden voordat het kenbaar is gemaakt. Een bericht mag wel elektronisch gestuurd worden, maar dan moet de geadresseerde hebben laten weten dat hij deze berichten ook ontvangt. De man had wel aangegeven berichten te willen ontvangen, maar niet dat hij dan ook een e-mailmelding wilde krijgen.

Uitspraak geldt enkel in deze zaak

De uitspraak betekent volgens het CRvB niet dat nu elke burger die een bericht te laat leest in de Berichtenbox erop kan rekenen dat bezwaren te laat ingediend kunnen worden. De uitspraak geldt alleen voor deze zaak. Er zijn nog altijd uitzonderingen, zoals mensen die wel altijd de Berichtenbox lezen of weten dat een bepaald besluit eraan zit te komen.
De SVB zegt in een reactie dat de uitspraak ook voor de dienst "heel interessant" is. De SVB zegt met het ministerie van Binnenlandse Zaken concrete oplossingen te onderzoeken. Dat ministerie gaat over de Berichtenbox. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!