Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Supplement MMS verboden vanwege 'acute en chronische gezondheidsrisico's'

15-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1130 keer bekeken
  •  
NVWA 930x520
Het gebruik van het voedingssupplement MMS kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico's. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de verkoop van het middel in Nederland daarom verboden.

Acute en chronische gezondheidsrisico's

MMS, ook wel bekend als Miracle Mineral Solution, Miracle Mineral Supplement of Master Miracle Solution, wordt voornamelijk via internet aangeboden ter bestrijding van diverse ziekten bij de mens. De zogenoemde risicobeoordeling van de NVWA wijst uit dat het middel kan leiden tot acute en chronische gezondheidsrisico's. Als mogelijke bijwerkingen noemt de NVWA onder meer brandwonden in het maagdarmkanaal, ademhalingsproblemen en nier- en leverfalen.

Natriumchlorietoplossing

MMS is een product dat bestaat uit een 25-28 procent natriumchlorietoplossing, die geactiveerd moet worden met een zuur (bijvoorbeeld citroenzuur of zoutzuur) en vervolgens met water of vruchtensap moet worden ingenomen. Volgens de informatie van leveranciers van MMS kan bij gebruik van het product misselijkheid, braken en diarree optreden.

Eerdere waarschuwing

In 2010 waarschuwde de NVWA al voor MMS, omdat de veiligheid van het middel niet kon worden gegarandeerd. Omdat de vraag en aanbod van MMS niet afnamen, besloot de toezichthouder het onderzoek in te stellen. Eerder verbood de NVWA producenten al te claimen dat het middel helende eigenschappen heeft. ANP/NVWA
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!