Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!
Superstorm of niet? En de beste weersvoorspellers
24-11-2007
•
leestijd 2 minuten
•
Piers Corbyn, de Britse weerman, blijft al weken volhouden dat Nederland wordt getrakteerd op een superstorm. De Nederlandse tv-zenders en weerwebsites onderschrijven die voorspelling echter niet, dus het lijkt niet meer dan een storm in een glas water te zijn. Corbyn verdedigt zijn voorspelling in de uitzending. Verder: wie maakt in ons land eigenlijk de betrouwbaarste weersverwachting van alle tv-zenders en weersites? Kassa zocht het uit voor u.
Wat heeft Kassa onderzocht
Over een langere periode heeft Kassa de weersverwachting van
NOS
,
RTL
,
SBS
,
Weeronline.nl
en
Weer.nl
bijgehouden. De verwachtingen voor midden-Nederland werden genoteerd voor zowel de korte als de lange termijn. Deze verwachtingen werden vergeleken met de daadwerkelijke situatie, een of meerdere dagen later. Er is alleen gekeken naar een gepresenteerd weerbericht.
Resultaten onderzoek weermannen en -vrouwen
Uit het onderzoek is gebleken dat de weermannen en -vrouwen het in veel gevallen bij het juiste eind hadden, maar dat er toch verschillen onderling waren. Zo bleek de ene zender "
natte sneeuw
" te voorspellen voor de volgende dag, terwijl anderen het hielden bij "
af en toe zon en droog
". (Het bleef uiteindelijk ook droog met af en toe zon). Ook bleken er verschillen te zijn in de korte- en lange termijnverwachtingen. Zo scoorden
weeronline.nl
en
weer.nl
beter met hun verwachting voor de lange termijn.
SBS
en
NOS
juist weer iets beter bij de verwachting voor de volgende dag.
RTL
scoorde in beide categorieën steeds het hoogst en mag zich daarom de zender met de meest betrouwbare weersverwachting noemen.
De totstandkoming van de weersverwachting NOS
,
RTL
,
SBS
,
Weeronline.nl
en
Weer.nl
maken allemaal zelf hun weersverwachting. Dat wordt dus niet kant-en-klaar aangeleverd. Wel baseren ze zich voor een deel op dezelfde weersgegevens en –modellen van diverse officiële weersstations (o.a. KNMI, MeteoConsult, Weather News International en Wereld Meteorologische Organisatie). De verwerking en interpretatie is verder helemaal van de weerzenders/sites zelf waarbij kennis en ervaring een rol rol spelen.