Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Supermarktwild vaak geen echt wild

18-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ree_01.jpg
Wie met kerst een lekker stukje wild op zijn bord krijgt en denkt dat dat is geschoten in de vrije natuur, heeft het vaak goed mis. Veel wild dat in de supermarkten ligt, blijkt namelijk gekweekt wild te zijn.
Meer dan de helft
Uit de donderdag gepubliceerde Vleesbenchmark van Natuur & Milieu en Questiomark blijkt dat meer dan helft van het supermarktwild niet echt uit het wild komt. Op 40 procent van de verpakkingen staat dat niet duidelijk aangegeven.
Gefokt
De eenden, herten en konijnen van bijvoorbeeld Albert Heijn of Jumbo zijn gefokt in stallen en niet afgeschoten door jagers. Wild van Plus wordt geschoten op de Veluwe. De dieren hebben geleefd in de vrije natuur. De biologische supermarkt Marqt heeft bijna wel allemaal echt wild. Negen van de tien wildsoorten die daar in de schappen liggen, zijn geschoten in de vrije natuur.
Duurzaamheid
In de Vleesbenchmark is ook gekeken naar de duurzaamheid van vlees. Daarvoor werden twaalf vleessoorten onderzocht. Echt wild dat is afgeschoten vanwege wildbeheer is het meest duurzaam en diervriendelijk. Rund, varken en gefokte konijnen zijn het minst duurzaam. Op het gebied van diervriendelijkheid scoren kip en gefokte konijnen en eenden het laagst.
Haas of ree
Wie echt wild wil eten, dat goed is voor het milieu en het dierenwelzijn, kan volgens de milieuorganisatie Natuur & Milieu het beste kiezen voor haas of ree. ,,Deze dieren kunnen namelijk niet gefokt worden en zijn dus altijd in de natuur geschoten", aldus de organisatie. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!