Kassa

Supermarkten liggen vol met niet recyclebare plastic verpakkingen

17-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
575 keer bekeken
  •  
930 x 520 ANP_supermarkt

De meeste plastic verpakkingen in de schappen van supermarkten zijn niet of beperkt recyclebaar, heeft Natuur & Milieu vastgesteld. Volgens de milieuorganisatie kan hier met een paar aanpassingen verandering in komen.

Alle supermarkten uit het onderzoek hebben het Plastic Pact onderschreven, waarin afspraken zijn gemaakt om zoveel mogelijk 100 procent recyclebare verpakkingen op de markt te brengen. "Maar al deze mooie woorden ten spijt, moeten we concluderen dat supermarkten en producenten als het erop aankomt marketing en gebruikersgemak toch vóór duurzaamheid laten gaan", aldus Jelmer Vierstra van Natuur & Milieu. 65 procent van de verpakkingen zijn nog altijd niet recyclebaar. 

De milieuorganisatie onderzocht verpakkingen van producten die mensen veel gebruiken in het dagelijks leven, zowel huismerken als A-merken, en maakte daarbij een vergelijking tussen de grootste supermarkten. Volgens Vierstra levert het al een enorme verbetering op als producenten en supermarkten een beetje beter hun best doen. Als het etiket bijvoorbeeld van papier is, en vastgelijmd zit op plastic, zit dat recycling in de weg.

Slechte scores Ekoplaza en Jumbo

Volgens Natuur & Milieu doen huismerken het op recyclebaarheid beter dan de A-merken. In vergelijking met de andere supermarkten scoren daarnaast Jumbo en Ekoplaza het slechtst: het aantal verpakkingen dat niet te recyclen is ligt hoger en het is ook moeilijker om de verpakkingen wel goed recyclebaar te krijgen, aldus de organisatie. Jumbo en Albert Heijn lopen volgens Natuur & Milieu voorop met een heldere en volledige weggooi-instructie. "Bij Ekoplaza en Lidl echter ontbreekt bij het overgrote deel van de verpakkingen goede informatie."

'Zet in op herbruikbaar'

Natuur & Milieu wil dat de overheid ervoor zorgt dat supermarkten en producenten alleen nog maar verpakkingen maken die goed recyclebaar zijn. "De kwaliteit van de plastics moet behouden blijven, anders is er geen sprake van effectieve recycling van grondstoffen", aldus Vierstra. De organisatie vindt ook dat er meer moet gebeuren om ervoor te zorgen dat consumenten kiezen voor herbruikbare verpakkingen. "Uiteindelijk is een herbruikbare verpakking natuurlijk nog beter dan een wegwerpverpakking", zegt Vierstra. Hij denkt bijvoorbeeld aan korting voor de consument die kiest voor hervulbare sapflessen. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

lagerweij
lagerweij17 nov. 2021 - 11:32

Winkel bij AH, daar gaan ze dan bij groenten afdeling plastic zakjes ontmoedigen, terwijl vrijwel alles in die winkel in plastic verpakt wordt. Dat is simpelweg symbool politiek, kijk eens wat vooruitstrevend wij zijn, wij doen er iets aan. I

t.de.jager
t.de.jager17 nov. 2021 - 10:46

De overheid moet er voor zorgen dat leveranciers van producten recyclebare plastic gebruiken.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!