Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Supermarkten: handhaven mondkapjesplicht niet aan ons

02-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
coronavirus mondkapje 1127
Wie geen mondmasker op heeft, wordt niet geweigerd in de supermarkt. "Het is onze plicht om mensen te wijzen op de mondkapjesplicht, maar we kunnen ze niet weigeren", zegt een woordvoerster van de branchevereniging Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). "We zoeken naar oplossingen met de klant maar mogen omwille van de privacy niet eens vragen waarom iemand geen mondkapje draagt."
Het Veiligheidsberaad, waarin de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's zitten, riep winkeliers eerder deze week nog op om weigeraars buiten te zetten. Dat is volgens de supers in de praktijk onmogelijk. Maandag lieten de burgemeesters nog weten winkels eerst te zullen waarschuwen, maar er kunnen hoge boetes en sluitingen volgen.

Geen incidenten

"Het is voor ons op dit moment best onduidelijk", aldus CBL. "Handhaven is niet aan ons en dat staat ook op de website van de Rijksoverheid." In extreme gevallen worden boa's ingeschakeld maar tot dusver zijn er geen incidenten geweest.
De mondkapjesplicht geldt sinds dinsdag 1 december. Iedereen die dertien jaar of ouder is, moet een mondkapje dragen in publieke binnenruimten. Mensen die het kapje niet op hebben waar het wel moet, riskeren vanaf nu een boete van 95 euro. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!