Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Supermarkten en HEMA: klant mag zonder mondkapje naar binnen

29 sep 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
mondmasker mondkapje 1127 x
HEMA gaat klanten die geen mondkapje dragen niet weigeren. Ook de Nederlandse supermarkten laten klanten die geen mondkapje dragen komende tijd gewoon binnen. Ketens als Jumbo en Albert Heijn ondersteunen het advies van het kabinet en een aantal burgemeesters om in bepaalde gebieden een mondkapje te dragen in de winkel, maar laten de keus aan klanten of zij dit daadwerkelijk doen.
Het kabinet kwam maandag met het dringende advies om in de regio's Amsterdam, Rotterdam en Den Haag een mondkapje te dragen tijdens het winkelen. Daarbij werd aan winkels de mogelijkheid geboden klanten die geen mondkapje dragen te weigeren.
Maar de supermarktbranche heeft via koepelorganisatie CBL besloten dat niet te doen om discussie aan de deur te voorkomen. Ook HEMA laat weten dat de warenhuisketen klanten zonder mondkapje niet gaat weigeren.

HEMA: mondkapje wel aangeraden

HEMA zal alle bezoekers in lijn met het overheidsbeleid in de grote steden wel aanraden om winkels alleen met een mondkapje te betreden. HEMA onderzoekt nog of het mogelijk is om aan de deur gratis mondkapjes aan te bieden, net als desinfecterende handgel die klanten kunnen gebruiken. In de betreffende vestigingen wordt het voor HEMA-personeel wel verplicht om een maskertje te dragen.

FNV wijst op mogelijke agressie

FNV Winkelstraat, de vakbond voor personeel dat in winkels werkt, is niet te spreken over het advies van het kabinet om in winkels in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag mondkapjes te dragen. Omdat het alleen om een advies gaat en niet om een verplichting is deze maatregel onduidelijk, aldus Linda Vermeulen van FNV Winkelstraat. "Zo'n advies levert veel discussie op en daardoor weer tot meer agressie tegen verkopers", aldus Vermeulen. Over de oproep van het kabinet om alleen naar de winkel te gaan is FNV Winkelstraat wel positief. "Verkooppersoneel heeft last van hele gezinnen die de winkels binnenstormen."
Ook Detailhandel Nederland heeft bedenkingen bij het advies over het dragen van mondkapjes in winkels in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Volgens de brancheorganisatie kan het niet zo zijn dat winkeliers een maatregel gaan handhaven waarbij het principe van vrijwilligheid geldt. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

miennaamishaaz
miennaamishaaz29 sep 2020 - 17:00

Wat ze dan wel moeten doen is die stoffen mondkapjes die bij de kassa liggen verplaatsen naar de service balie {indien de kassa niet vooraan in de winkel staat}

Omdat mensen zonder mondkapje anders eerst 1 moeten kopen. {wat al niet in de winkel kan} om in de winkel iets te kunnen kopen