Kassa

Supermarktaanbiedingen vaak niet gezond

24-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
supermarkt producten
In de folders van supermarkten worden vooral etenswaren aangeprezen die ongezond zijn. Uit onderzoek van supermarktvergelijker Questionmark blijkt dat bijna 80 procent van de aanbiedingen van supermarkten producten betreft die niet onder de Schijf van Vijf vallen.
Tussen supermarkten onderling zijn hierin wel grote verschillen. Enkele supermarkten houden rekening met de hoeveelheden suiker, zout en vet in het voedsel dat ze aanprijzen. Anderen lopen daarin achter. Ook biedt de ene supermarkt nauwelijks alternatieven aan voor producten waarin vlees is verwerkt, waar de ander juist inzet op plantaardige producten. Uit het onderzoek van Questionmark blijkt dat slechts een op de vijf supermarkten producten uit de Schijf van Vijf promoot. De gemiddelde supermarktfolder verleidt mensen tot het kopen van producten die niet op deze schijf terug te vinden zijn.

Gezonde en duurzame keuzes

Willem Lageweg van Transitiecolatie Voedsel zegt hierover het volgende: "Wat ons betreft is deze benchmark een eerste stap naar een grootschaliger en terugkerend onderzoek naar de manier waarop supermarkten zich inzetten om de gezonde en duurzame keuze voor consumenten de gemakkelijke keuze te maken". Het onderzoeksrapport is aan staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) voorgelegd.

Onderzoek te beperkt

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vindt dat het onderzoek "te beperkt is om een ranking van gezonde en duurzame supermarkten te maken". De belangenorganisatie stelt dat supermarkten meer manieren hebben om producten uit de Schijf van Vijf onder de aandacht te brengen. "Het is jammer dat dit soort initiatieven niet meegenomen worden waardoor het onderzoek geen compleet beeld geeft."
De schuld ligt volgens voedselwaakhond foodwatch deels bij het kabinet. Het kabinet biedt de sector te veel ruimte. "Zij sloten met de supermarkten ruim een half jaar geleden een overeenkomst met de belofte dat consumenten zouden worden verleid gezonde producten te kopen. Maar de aanbiedingen van frisdrank, chips en snacks vliegen je om de oren." ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

qwerty789
qwerty78926 jun. 2019 - 15:08

Moet je even wachten tot het niet meer in de aanbieding is, wordt het vanzelf gezond.......

christin
christin24 jun. 2019 - 15:22

En je wordt doodgegooid met goedkoop vlees omdat de mensen zo nodig moeten barbecueën terwijl er juist gevraagd wordt om minder vlees te eten. Hoe krom. In elk weerpraatje roept die Piet Paulusma dat we voorál moeten barbecueën met mooi weer. Hou 's OP daarmee Piet. Veel vlees eten is juist niet de bedoeling. Ik koop zelden iets in de aanbieding want of het is te veel of ik eet dat nooit. Wat moet ik als alleenstaande met 2 bloemkolen voor 1 prijs. En waarom zou ik moeten hamsteren!!. Verse dingen kan je toch niet lang bewaren. Chips en frisdrank gebruik ik niet. Nee, aanbiedingen doe ik niet aan mee. 

agapon1951
agapon195124 jun. 2019 - 14:45

begin eerstens eens al die troep die echt ongezond zijn te verwijderen en je te beperken tot wat werkelijk nodig is voor je dagelijkse behoeften. Als ik een super markt binnen loop denk wat moet ik met al die troep die hier aangeboden wordt geen wonderen dat de mensen ziek worden. Door beperkingen op te leggen en alleen handelen toe te staan voor voeding voor dagelijks gebruik bespaar je zoals veel plastic en andere vervuilende zaken. Dan nog te maar te zwijgen over de giga hoeveelheden aan zout en suikers er gebruikt worden.  Als je proeft kom je tot de conclusie niet te vreten. GA ook over naar plaatselijke producten en niet van over gehele wereld.  Van beroep KOK. 

snuitje4
snuitje424 jun. 2019 - 14:41

Al die betutteling...pfff...als of we kleine kinderen zijn...heel vermoeiend

Hades60
Hades6024 jun. 2019 - 13:03

Supermarktaanbiedingen vaak niet gezond: Ja en????????????????

marleenvanh
marleenvanh24 jun. 2019 - 12:16

Wat doet die foto van een Zuid-Afrikaanse (?) supermarkt bij dit artikel? 

jokejozef
jokejozef24 jun. 2019 - 11:53

de mensen kopen toch het goedkoopste ,want het gezonde eten heeft de regering duur gemaak en het ogezond eten is goedkoper  .BEDANKT RUTTE

2 Reacties
jose1504
jose150424 jun. 2019 - 15:28

Dat is zeker zo. Ik at veel fruit, het is niet meer te betalen. 1,5 kilo appels voor € 3,89. Is toch niet normaal. Ken beter een zak chips eten, is een stuk goedkoper. Dan gaan ze weer zeiken dat de mensen ongezond eten. Gaan de zorgkosten omhoog. We worden gewoon uit geknepen. Zo ga je vanzelf naar de klote. TUIG!!

veldhuis66
veldhuis6625 jun. 2019 - 23:41

Dat is zeker een elite zaak, want bij andere supermarkten betaal ik maar € 1.95.per kg, voor de Elstar en of Jonagold.Zelfs bij een ECHTE groenteman is het niet zo duur.

dave
dave24 jun. 2019 - 10:58

Buiten dat het niet gezond is , zijn het ook vaak flauwekul aanbiedingen waar een hoop mensen in trappen !!!!!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!