Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Supermarkt spaaracties worden steeds populairder
25-05-2010
•
leestijd 5 minuten
•
617 keer bekeken
•
Het WK voetbal wordt niet alleen uitgevochten op het voetbalveld, maar ook in de supermarkt. Supermarkten proberen zoveel mogelijk klanten naar hun winkel te lokken door een WK gadget weg te geven bij de boodschappen.
Meer supermarktacties dan ooit
Volgens Joop Holla, onderzoeker bij GfK doen er dit jaar meer supermarkten mee dan ooit. “In totaal zijn er 14 supermarkten die een speciale WK actie hebben. Daarbij zitten ook kleine regionale supermarkten. Ook de landelijke ketens Spar en Dirk/Bas/Digros zijn overstag gegaan. Je kunt als supermarkt niet achterblijven, want dat kost klanten. Albert Heijn heeft in 2008 met hun Welpies-actie een extra omzet van 31 miljoen euro behaald.”
50 miljoen extra omzet
Dit jaar verwacht de supermarktbranche tijdens het WK voetbal een extra omzet van 50 miljoen euro. En het blijkt bijzonder effectief te zijn om kinderen te lokken met een gratis speeltje (premium) bij de boodschappen. Holla: “Veel consumenten geven meer geld uit om bijvoorbeeld tot een bedrag van 15 euro te komen voor zo’n extra premium. Of mensen kopen extra actieproducten voor zo’n speeltje.” Eerdere acties van Albert Heijn zoals de Welpies en de voetbalplaatjes waren zeer populair en leverden veel geld op. Kinderen zeurden bij hun ouders om dit soort premiums. Volgens Holla zijn mensen zelfs bereid naar een andere supermarkt te gaan voor dit soort hebbedingetjes. Ouders hebben er veel voor over om hun kroost blij te maken.
Bedelende kinderen
Toch zijn er ook mensen die zich storen aan spaaracties. Uit een internetpeiling van Kassa blijkt dat veel mensen zich ergeren aan dit soort commerciële hypes, die bedelende kinderen bij de Kassa en dranghekken voor de deur tot gevolg hebben. Een andere klacht is dat consumenten uiteindelijk zelf opdraaien voor de kosten van dit soort WK gadgets.
Geen spaaractie
De laagste prijs bieden, is voor sommige supermarkten zoals Jumbo, Lidl en Aldi de reden om geen spaaractie te beginnen. Maar volgens Holla zijn de prijzen bij deze prijsvechters niet lager dan in supermarkten die wél meedoen aan een spaaractie. Joop Holla zegt: “Elke vorm van reclame kost geld. En niet alleen de consument draait op voor de kosten. Ook de fabrikant die als actieproduct wordt aangeboden in de supermarkt, betaalt mee aan de actie. En speciale commercials op tv vervangen andere reclame-uitingen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat de prijzen bij Jumbo niet lager zijn dan bij bijvoorbeeld Dirk van den Broek.”
Populairste supermarktspeeltje
Kassa is heel benieuwd welk supermarktspeeltje dit WK dé rage wordt onder kinderen. Kassa liet 24 jongens en meisje in de leeftijd van 7 tot 12 jaar bij
IPM KidWise
het populairste WK supermarktspeeltje beoordelen. Ze mochten de acht (tot nu toe) beschikbare gadgets van landelijke supermarktketens testen.
Supermarkt
Verschillend aantal gadgets
Spar
16 Sparky’s
Dirk/Bas/Digros
44 WK handjes
Coop
16 Oranje Buddies
Emté/Golff
18 Het Oranje Legioen
Hoogvliet
72 Stacky’s
Super de Boer
24 Bungels
C1000
90 GOGO’s
Plus
32 WK Juichbandje
Winnaar
Tijdens de test blijken er grote verschillen te zijn wat jongens en meisjes een leuke gadget vinden. Jongens vinden de Bungels – de pluche beestensleutelhangers van Super de Boer té kinderachtig. Meiden vinden deze knuffeltjes juist schattig en snoezig. De WK Juichbandjes van Plus zijn zowel onder jongens als meisjes niet populair. Als je alle individuele punten optelt, worden de Oranje Buddies van Coop door alle kinderen het vaakst genoemd als leukste WK-gadget. De oranje sleutelhangers hebben een hoge funfactor met hun grappige geluidjes. De WK juichbandjes van Plus worden door de meeste kinderen als stomste gadget uitgeroepen, omdat je het bandje alleen kunt omdoen en er verder niet mee kunt spelen.
Strikte geheimhouding
Albert Heijn ontbreekt in deze test, omdat de grootgrutter vooraf niets wil prijsgeven over hun WK gadget. Joop Holla zegt: “Het gerucht gaat dat ze komen met Beesies, pluche dieren in de vorm van de Big Five. Als je een rage wilt creëren, is strikte geheimhouding essentieel. Er zijn binnen AH maar tien mensen op de hoogte van de actie. De winkelmanagers worden pas de avond vóór de lancering ingelicht via een conference call.” Volgens Albert Heijn moet er een buzz ontstaan. Kinderen moeten er over praten op het schoolplein. En kids moeten jengelen bij hun ouders voor zo’n speeltje. Dan ontketen je een rage en wordt de supermarktactie een financieel succes.
Veel boodschappen doen
Als ouder moet je stevig in je schoenen staan om niet deel te nemen aan dit soort supermarktacties. Om je verzameling GOGO’s of Stacky’s compleet te krijgen moet je heel veel boodschappen doen. Dat rekenden twee wiskundigen – Tammo Jan Dijkema en Vincent van der Noort – op verzoek van Kassa uit.
De rekenmeesters hebben eerst gekeken hoeveel verschillende gadgets je per supermarkt moet verzamelen. En hoeveel boodschappen je moet doen voordat je een nieuwe gadget treft door middel van kansberekening. Een consument moet gemiddeld 3 tot 5 keer boodschappen doen, voordat hij een nieuw exemplaar treft dat hij nog niet heeft. Hoe meer kinderen in een gezin, hoe meer kans dat het kind de gadget nog niet heeft. Daarom hebben gezinnen met meer kinderen meer kans op een gadget die ze nog missen.
Tabel 1
: Gemiddelde hoeveelheid WK-gadgets om verzameling compleet te maken:
Supermarkt
Aantal gadgets
1 kind
2 kinderen
3 kinderen
Spar – Sparky’s
16
54
41
36
Dirk/Bas/Digros - WK handjes
44
192
140
118
Coop – Oranje Buddies
16
54
41
36
Emté/Golff – Oranje Legioen
18
62
47
41
Hoogvliet – Stacky’s
72
349
249
209
Super de Boer – Bungels
24
90
67
58
C1000 – GOGO’s
90
456
322
269
Plus – WK Juichbandje
32
129
95
81
Hoe meer verschillende speeltjes een supermarkt aanbiedt, des te duurder de verzameling wordt. Hieronder het overzicht van de drie duurste verzamelingen:
Tabel 2
: Kosten (in euro’s) per kind voor het sparen van alle gadgets zonder actieproducten te kopen.
Supermarkt
Aantal gadgets
Kosten 1 kind
Dirk/Bas/Digros
44 WK handjes
2880 euro aan boodschappen
C1000
90 GOGO’s
4560 euro aan boodschappen
Hoogvliet
72 Stacky’s
5235 euro aan boodschappen
Samen sparen, veel actieproducten kopen en ruilen van dubbelen loont de moeite. De verzameling is sneller compleet en u bent minder duur uit. U kunt
hier
de volledige rekensommen bekijken.