Kassa

Supermarkt Lidl bovenaan lijst Oxfam Novib om mensenrechten

30-06-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
lidl-930x520
Op het gebied van mensenrechten presteert Lidl beter dan andere supermarkten, meldt Oxfam Novib op basis van eigen onderzoek. Het van oorsprong Duitse bedrijf laat de grootste supermarkten Albert Heijn en Jumbo achter zich op de ranglijst van de ontwikkelingsorganisatie. 
Onlangs kwam prijsvechter Lidl met nieuw beleid op het gebiedvan mensenrechten. Het bedrijf heeft zich voorgenomen drie mensenrechtenonderzoeken per jaar te publiceren. Daarin wordt gekeken naar hoe er wordt gewerkt in productielanden. Ook maakt het per land waarin het actief is een lijst van directe leveranciers bekend. Lidl is gevestigd in 32 landen.

Ambities moeten omhoog

Mensenrechtenexpert Charlotte Vollaard van Oxfam Novib zegt dat het geen van de supermarkten lukt om een kleine voldoende te scoren op de lijst. Hun ambities en acties om mensenrechten te respecteren moeten volgens Vollaard echt omhoog. Albert Heijn publiceerde als eerste Nederlandse supermarkt een overzicht waaruit blijkt hoeveel vrouwen verdienen ten opzichte van mannen bij hetzelfde bedrijf. 
Oxfam Novib beoordeelt sinds 2018 elk jaar de vijf grootste Nederlandse supermarkten, Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl en PLUS op hun mensenrechtenbeleid voor arbeiders, kleine boeren en vrouwen in hun toeleveringsketens in ontwikkelingslanden. 

PLUS zakt verder af

Volgens Vollaard raakt PLUS, die zich de meest verantwoorde supermarkt van Nederland noemt, steeds verder achterop. Het beleid van PLUS om zoveel mogelijk Fairtrade-producten aan te bieden is een goede eerste stap, maar de supermarkt moet ook verantwoordelijkheid nemen door zelf transparant te zijn en onderzoeken naar mensenrechten te doen in de toeleveringsketens, aldus Vollaard. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!