Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Succesvol jaar voor Nederlandse musea

24-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
amsterdam-277231_1920.jpg
De meeste grote Nederlandse musea kunnen terugkijken op een uitstekend jaar. Het merendeel zag meer bezoekers langskomen, blijkt uit een inventarisatie van het ANP.
Recordaantal
Vijf instellingen meldden een recordaantal bezoekers. Het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Gemeentemuseum in Den Haag, het Spoorwegmuseum in Utrecht en het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden kregen nooit eerder zoveel mensen over de vloer. Ook het Kröller-Müller Museum in Otterlo en het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen waren dit jaar veel populairder.
Kroonjaar 2013
Volgens Siebe Weide, directeur van de Museumvereniging, profiteren musea nog steeds van het 'kroonjaar 2013'. Toen floreerden musea door de vele heropeningen. ,,Die piek is nog niet over. Mensen zijn nog steeds nieuwsgierig.'' Ook de kwaliteit van de tentoonstellingen is hoog, vindt Weide. ,,De musea hebben daarmee klassewerk geleverd. Ze toonden niet alleen bling bling, maar er was ook verdieping.''
Stedelijk
Zo trok het Haagse Gemeentemuseum ruim een half miljoen bezoekers, mede dankzij een expositie met werk van Mark Rothko. Het Stedelijk koerst dit jaar af op 800.000 mensen. Dat is het hoogste aantal sinds de opening in 1895 en fors meer dan de 700.000 in het volledige openingsjaar 2013, nadat het museum na een jarenlange verbouwing weer open was gegaan. Een tentoonstelling rond Marlene Dumas bracht veel bezoekers op de been.
Het best bezochte museum was het Rijks, waar bijna 2,5 miljoen mensen een kaartje kochten.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!