Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Studieschuld niet vermeld bij aanvraag hypotheek

09-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schuld_11.jpg
Bijna 40 procent van de afgestudeerden geeft de studieschuld niet op bij een hypotheekaanvraag. Die informatie is van belang voor hypotheekverstrekkers voor een verantwoorde berekening van de hoogte van de hypotheek, zegt zondag het BKR.
Studieschuld moet worden gemeld
Uit onderzoek van de BKR blijkt dat veel afgestudeerden niet weten dat ze de studieschuld moeten melden. Bijna 15 procent van de ondervraagden meldt de studieschuld niet omdat zij op dat moment de studieschuld nog niet aan het aflossen zijn. Sommigen melden de studieschuld bewust niet. Van de ondervraagden, afgestudeerden met een studieschuld, vindt 46% dat de studieschuld geregistreerd zou moeten staan. Alleen dan kan de maandlast duidelijk worden.
Studieschuld registreren
Peter van den Bosch, algemeen directeur BKR, vindt het een gemiste kans als minister Jet Bussemaker (Onderwijs) registratie niet bij haar plannen voor een nieuw leenstelsel betrekt. Door de invoering van het sociale leenstelsel gaan studenten steeds meer lenen en zal de schuldenlast voor hen toenemen.
Nederland loopt achter
Duitsland, Engeland en de meeste Scandinavische landen registreren studieschulden al langere tijd. In Europees opzicht loopt Nederland dus achter.
BKR
BKR is een stichting met een maatschappelijke doelstelling zonder winstoogmerk. In het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI), dat BKR beheert, registreren aangesloten organisaties gegevens over afgesloten kredieten en betalingsachterstanden op kredieten.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!