Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Studiebrochures fout en misleidend'

18 mrt 2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
boooks_03.jpg
Informatie in voorlichtingsbrochures van universiteiten is in veel gevallen misleidend, subjectief en fout. Dat concludeert de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) in een onderzoek naar 52 folders van de verschillende Nederlandse universiteiten.
,,Als straks langstudeerders 3000 euro boete moeten betalen, is het belangrijk dat ze meteen een goede keuze maken als ze beginnen met studeren. Uit eerder onderzoek blijkt dat 25 procent van de studenten die te lang over hun studie doen, dat doen omdat ze een verkeerde keuze hebben gemaakt'', zei LSVb-voorzitter Sander Breur vrijdag. ,,In die keuze zijn voorlichtingsbrochures erg belangrijk.'' De studentenvakbond ergert zich vooral aan de misleidende informatie in de brochures. ,,Zo staat er bijvoorbeeld dat er kleinschalig onderwijs gegeven wordt, terwijl de student vervolgens met 300 man in een collegezaal zit. Of dat er intensieve persoonlijke begeleiding is terwijl de student maar op één moment in zijn eerste jaar een gesprekje heeft met een mentor of een tutor. Dat is vooral voor studenten die veel begeleiding nodig hebben een kwalijke zaak'', aldus Breur. De LSVb adviseert aankomend studenten om hun studiekeuze niet te baseren op de folders, maar om echt te praten met studenten of docenten van de opleiding die ze willen gaan volgen. ,,En dan niet op een voorlichtingsdag, want daar heerst toch een andere sfeer. We raden ze aan om eens een college te volgen bij de opleiding van hun keuze. Dat geeft een beter beeld.'' De LSVb koos ervoor om de brochures te onderzoeken omdat toekomstig studenten daar het vaakst gebruik van maken als ze zich oriënteren op een studie. Of de folders doorslaggevend zijn bij de uiteindelijke studiekeuze, weet de LSVb niet. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar