Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Studentenvakbond niet tevreden over bedragen studiebeurs

24-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
studenten scholieren klas 1127

Studenten zijn niet blij met de bedragen die worden genoemd voor de nieuwe studiebeurs, verwacht de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). In het collegejaar 2023/2024 zou de basisbeurs weer beschikbaar zijn. "De bedragen zijn lager dan de vorige basisbeurs, terwijl de prijzen wel echt zijn gestegen", zegt de LSVb.

Het kabinet wilt voor thuiswonende studenten een basisbeurs van 91 euro geven, bevestigen Haagse bronnen. Studenten die op kamers zitten krijgen dan 255 euro. Voordat de basisbeurs werd afgeschaft, waren die bedragen in 2015 nog 102 euro en 286 euro. 

'Studenten moeten schuldenvrij kunnen afstuderen'

"We vinden dat het mogelijk moet zijn voor studenten om schuldenvrij af te studeren. Dat kan niet met deze bedragen", aldus de LSVb. De aanvullende beurs voor studenten van wie de ouders weinig verdienen, moet maximaal 419 euro gaan bedragen. Ook daar kan de studentenvakbond zich niet in vinden. "De aanvullende beurs is nauwelijks verruimd."

Compensatie

In het coalitieakkoord is door de VVD, D66, CDA en ChristenUnie afgesproken dat het leenstelsel volgend jaar wordt vervangen voor een studiebeurs zoals in 2015. Ook moeten de studenten die geen studiebeurs hebben ontvangen een compensatie krijgen. 

Hoewel de voorkeur van het kabinet uit gaat naar de genoemde bedragen, zijn er nog andere scenario’s in kaart gebracht. Binnenkort worden die besproken met de Tweede Kamer. ANP

Bron: LSVb, ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!