Kassa

Studenten 'opgevoed' tijdens introductieweken

  •  
07-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73.jpg
Tijdens de komende introductieweken krijgen nieuwe studenten niet alleen veel feestjes, maar ook opvallend veel voorlichting voorgeschoteld. Meer dan ooit worden eerstejaars tijdens de start van hun studententijd 'opgevoed'. Zaken als onveilige seks, fietsendiefstal en de langstudeerboete bij meer dan een jaar studievertraging komen uitgebreid aan bod.
Groningen
De Groningse KEI-week is koploper qua voorlichting. Met filmpjes, flyers en posters worden de 4300 eerstejaars bijgespijkerd over veilig wonen, genotsmiddelen, omgaan met geld en omgaan met Groningers die geen student zijn. ,,Ook delen we condooms uit en organiseren we speciale workshops over 'verstandig gedrag'. De gemeente sponsort bovendien bandenplaksetjes om het kopen van gestolen fietsen tegen te gaan", vertelt een woordvoerder van stichting KEI.
Delft
De Delftste Ontvangstweek (OWee) organiseert voor het eerst een zogeheten campusdag voor 2300 studenten. ,,Onder meer bedrijven en topstudenten laten dan zien hoe je je studie kunt combineren met nevenactiviteiten," aldus voorzitter Martijn Bijmolt. ,,Ondanks de langstudeerboete en de nieuwe, strengere regels omtrent het bindend studieadvies blijft het namelijk belangrijk om naast je opleiding met iets anders bezig te zijn."
Utrecht
In de Utrechtse Introductie Tijd (UIT) krijgen de circa 3500 eerstejaars budgettips van staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs). Zijn optreden is onderdeel van een serie budgettrainingen, die zowel tijdens de UIT als later in andere studentensteden worden gegeven. De Leidse El Cid plant dit jaar een extra studieblok in en stuurt studenten naar de schouwburg om de Leidse cultuur op te snuiven.
Almere
Opvallend is de introductieweek van Almere. Die is met 130 deelnemers niet alleen de kleinste introweek, maar bevat bovendien amper voorlichting. ,,De GGD komt even langs met condooms en informatie over soa's, maar verder doen we daar weinig aan. Almere is namelijk niet echt een studentenstad waar overmatig drinken of fietsenheling een probleem is", aldus voorzitter Franske Hemelaar. Toch blijft plezier de boventoon voeren in alle introweken. Zo kunnen Utrechtse studenten spotgoedkoop bungeejumpen, doet de Groningse week een wereldrecordpoging frisbeeën en schuiven Leidse deelnemers aan voor een champagnebrunch. Utrecht, Leiden en Groningen bijten maandag 13 augustus het spits af met hun introducties. De overige studentensteden volgen later deze maand.
ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!