Kassa

Studenten ontwerpen 'robotpak' voor verlamden

30-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP Robotpak
Mensen met een dwarslaesie zo goed mogelijk laten lopen met behulp van een robotachtig pak. Dat willen studenten van de TU Delft. Ze hebben zo'n pak, het al bestaande zogenoemde exoskelet, verder ontwikkeld. Donderdag laten ze hun exemplaar voor het eerst zien.
Cybathion Experience
Ruben de Sain, zelf dwarslaesiepatiënt, gaat het pak publiekelijk uitproberen. De studenten willen er vervolgens in oktober mee naar de Cybathlon Experience, die ze omschrijven als een soort Paralympische Spelen met bionische hulpmiddelen. Ze hopen daar te laten zien dat iemand met verlamde benen kan opstaan van een lage bank, over ruw terrein kan lopen of zelfs een trap op kan komen.
Gunstig effect
,,Het lopen draagt ook bij aan de algehele mentale en fysieke fitheid en heeft een gunstig effect op bijkomende complicaties van een dwarslaesie, zoals blaas- en darmproblematiek'', zegt Ilse van Nes, revalidatiearts bij de Sint Maartenskliniek. Maar volgens Ruben de Sain, die er al mee bekend is, betekent het nog veel meer: ,,Dat je na tien jaar gewoon weer kan staan en familie en vrienden op ooghoogte kan aankijken, geeft me een ontzettend fijn gevoel.” ANP

Meer over:

studenten, robots
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!