Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Studenten mogen maximaal 2 jaar uitlopen

11 dec 2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
euro-geld-fooi-munt_10.jpg
Studenten die een bachelor en een master doen, mogen vanaf 1 augustus in totaal twee extra jaren tegen het normale collegegeld studeren. Dat zei minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad.
,,Als het wetsvoorstel op niet al te veel oppositie in de Tweede Kamer stuit, wordt de regel per 1 augustus ingevoerd'', aldus Van Bijsterveldt. Dat betekent dat langstudeerders per 1 augustus elk vertragingsjaar 3000 euro extra collegegeld moeten betalen. Dit jaar bedroeg het normale collegegeld 1713 euro. ,,Op een bepaald moment zeggen we: nu is het je eigen verantwoordelijkheid'', aldus Van Bijsterveldt.
Studenten met een beperking worden ontzien; zij mogen nog een extra jaar voor het wettelijke collegegeld studeren.
Volgens premier Mark Rutte telt Nederland 60.000 langstudeerders. Zij kunnen volgens de premier aanspraak maken op het collegekrediet om het extra collegegeld te voldoen. De maatregel levert volgens de premier 45 miljoen euro meer op dan was voorzien. ,,Het geld dat we bezuinigen investeren we weer in het onderwijs'', aldus de premier. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar