Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA

#IkRedHetNietMeer: Wil jij jouw verhaal delen? Of wil je graag hulp bieden?
Kassa

Studenten in acie tegen 'bizarre' huurprijzen voor kamers

25-08-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huur sleutels 1127
Studenten voeren actie tegen woningnood en de hoge kamerprijzen die daarvan het gevolg zijn. Voorzitter Lyle Muns van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) noemt de huurprijzen 'bizar'.
"We willen niet dat studenten zich in de schulden moeten steken om huisjesmelkers te sponsoren." Een van de oplossingen is volgens de organisatie dat de basisbeurs voor studenten wordt heringevoerd. Die moet hoog genoeg zijn om in combinatie met een bijbaan van 12 uur per week zonder schulden te kunnen afstuderen.

Iedere dag actie

Studenten maken deze week iedere dag in een andere stad hun punt. Dinsdag staat Groningen op het programma, woensdag zijn acties in Utrecht en Amsterdam en donderdag willen de studenten hun laatste en grootste actie houden in Nijmegen. Op Plein '44 in de Gelderse stad gaan de studenten een poging doen om zelf huisjes te bouwen.

'35 jaar afbetalen'

"Hoewel we zelf niet kunnen bouwen, worden we hier door het leenstelsel wel toe gedwongen", stelt voorzitter Bas van Weegberg van FNV Young & United, dat de acties samen met de LSVb organiseert. Ze begonnen maandag in Wageningen, waar studenten koepeltentjes opzetten op de Markt.
"Met de huidige hoge kamerprijzen zijn we 35 jaar bezig met afbetalen", zegt Van Weegberg. Volgens FNV Young & United kost een gemiddelde studentenkamer tegenwoordig tussen de 420 en 520 euro. Uitschieters boven de 700 zijn volgens de studentenorganisaties geen uitzondering. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!