Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Studenten haken af door leenstelsel'

27-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
studeren_04.jpg
Een op de tien huidige studenten zou waarschijnlijk niet meer gaan studeren als de studiefinanciering een lening wordt. Meer dan de helft zou daardoor langer thuis blijven wonen of weer terug naar het ouderlijk huis gaan. Momenteel is de studiefinanciering nog een gift als de studie op tijd wordt afgerond, maar de overheid wil daar een lening van maken. Ook wordt er gesproken over het afschaffen van de ov-kaart, waarmee studenten nu gratis gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer.
Onderzoek
In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken is onderzocht wat voor gevolgen deze maatregelen zouden hebben op studenten in het hbo en wetenschappelijk onderwijs. Zesduizend studenten hebben meegewerkt aan het onderzoek.
Ov-kaart
15 procent van de studenten zou niet meer gaan studeren als zowel de ov-kaart wordt afgeschaft en een leenstelsel wordt ingevoerd. Als alleen de ov-kaart wordt afgeschaft, verwacht een kwart van de respondenten eerder het ouderlijk huis te verlaten om op kamers te gaan wonen. Ook ongeveer 25 procent zou dichterbij het ouderlijk huis gaan studeren en 40 procent wil verhuizen naar de stad waar de studie aangeboden wordt.
'Verschraling in de studie'
Een klein jaar geleden concludeerde ook het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) dat het studiegedrag gaat veranderen als het leenstelsel wordt ingevoerd. Toen bleek dat studenten bij het afschaffen van de basisbeurs zouden afzien van extra's zoals een tweede master, een buitenlands studiejaar of extra stages. Volgens het bureau leidt het leenstelsel tot een zekere ,,verschraling'' in de studie. Ook stelt het SCP dat een op de vijf mbo'ers twijfelt over een vervolgstap naar het hbo, als dat betekent dat ze moeten lenen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!