Studenten gaan hacktesten bij overheid doen
19-03-2012
• leestijd 1 minuten
Universiteiten en hun studenten worden betrokken bij zogenoemde 'hacktesten' om te ontdekken of overheidswebsites onveilig zijn. Dat staat in een brief van minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.
Testen
Gespecialiseerde marktpartijen doen al van die 'penetratietesten' ofwel inbraakpogingen bij voorzieningen van de overheid, zoals DigiD. Het betrekken van (aankomende) wetenschappers heeft twee voordelen, schrijft Spies: de overheid kan profiteren van de kennis van de universiteiten en de studenten van het bestuderen van praktijkgevallen bij de overheid. Het testen moet in een 'gecontroleerde omgeving' gebeuren en volgens speciale spelregels.
Fraude
Spies heeft onderzoek laten doen naar identiteitsfraude via het internet, maar het 'exact vaststellen van de omvang van identiteitsfraude is op dit moment een vrijwel onmogelijke opgave', schrijven de onderzoekers in hun rapport. Dat komt vooral door het ontbreken van registratie. Uit een enquête maakten ze echter op dat 5,6 procent van de bevolking door deze vorm van fraude wordt getroffen, waarvan dan weer 60 procent ook echt financieel.
ANP