Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Studenten ervaren psychische nood en gebruiken meer drank en drugs

11-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
137 keer bekeken
  •  
zoom studeren student thuisonderwijs teams 1127

De coronacrisis heeft forse impact op studenten. Een kwart van hen was gedurende een periode van vier weken weleens klaar met het leven, blijkt uit de Monitor Mentale gezondheid en Middelengebruik van Studenten. Naast de toename van psychische problemen blijkt verder dat studenten meer verdovende middelen zijn gaan gebruiken.

De helft van de ondervraagde studenten had te maken met psychische problemen of mentale uitputting. Meer dan een kwart valt onder de categorie overmatige of zware drinker. Vrijwel alle studenten (97 procent) ervaren stress, waarvan de helft veel spanningen ervaart. Ook voelde drie op de vier zich eenzaam, 80 procent van hen gaven daar de coronacrisis als verklaring voor. Gemiddeld geven studenten hun leven net een voldoende, met een 6.

LSVb reageert geschokt

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is geschokt, zegt voorzitter Ama Boahene. "Studenten voelen veel druk om snel af te studeren, hoge cijfers te halen en een goed cv op te bouwen. Die druk is zo hoog dat het ten koste gaat van hun slaap, studievoortgang en mentale gezondheid. Studenten zijn veerkrachtig, maar er is een grens. Structurele oorzaken zoals prestatiedruk, eenzaamheid en het leenstelsel moeten worden aangepakt", stelt ze.

Bevindingen uit voorjaar

Het onderzoek, uitgevoerd door het RIVM, het Trimbos-instituut en GGD GHOR, vond plaats tijdens de derde coronagolf, in het voorjaar van dit jaar. Toen moesten studenten online les volgen, waren horeca en sportscholen dicht en gold er een avondklok.

"De stress en druk bij studenten komt van meerdere kanten dan alleen het onderwijs. Ook de financiële situatie van studenten en de perspectieven voor studenten op de arbeids- en woningmarkt kunnen een rol spelen. De aanpak moet dus in samenhang zijn, " aldus demissionair onderwijsminister Ingrid van Engelshoven.

Kabinet benadrukt "urgentie"

Er moet "met de grootste urgentie" preventie komen. Problemen moeten vroegtijdig gesignaleerd worden en studenten met genoemde problemen waaronder ook prestatiedruk moeten begeleiding krijgen, vindt het kabinet. Het zal met onderwijsinstellingen, studenten en studenten(sport)verenigingen in gesprek gaan om te komen tot een brede en samenhangende aanpak. ANP

Hulp nodig?

Heb jij hulp nodig? Raadpleeg dan deze website. Heb je suïcidale gedachten? Neem dan contact op met 113 Zelfmoordpreventie op 0800-0113.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!