Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Studenten bezorgd over leenstelsel

27-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
studentenlokaal_24.jpg
Als het sociaal leenstelsel er echt komt, zal een studie 12.000 tot 15.000 euro duurder worden en daardoor zullen minder mensen gaan studeren. Dat is de vrees van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Ook de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) maken zich zorgen.
Sociaal leenstelsel
De fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks praten maandagavond met minister Jet Bussemaker van Onderwijs over de invoering van een sociaal leenstelsel voor studenten. Daarbij zou de basisbeurs worden omgezet in een lening.
Eisen
Om het plan door de Eerste Kamer te krijgen heeft de coalitie de steun van D66 en GroenLinks nodig. Die willen het plan wel steunen, maar stellen eisen. Zo wil GroenLinks dat de OV-jaarkaart blijft bestaan. ,,Als hun eisen worden ingewilligd, wordt het plan beter dan het was. Dan is het nog steeds geen goed plan, maar is het een minder slecht idee geworden'', zegt ISO-voorzitter Ruud Nauts.
'Torenhoge schuld'
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vraagt de partijen af te zien van het voorstel voor een leenstelsel. ,,Met het afschaffen van de basisbeurs komt niet alleen de toegankelijkheid in het geding, maar worden studenten ook opgezadeld met een torenhoge schuld. Dat is onacceptabel'', aldus voorzitter Jorien Janssen.
Acties
Het is nog niet bekend of studenten in actie komen tegen het leenstelsel. Nauts: ,,Het is niet zo dat met blokletters actie in mijn agenda staat. We stappen waarschijnlijk ook niet naar de rechter, want het lijkt niet onwettig.''
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!