'Student geneeskunde extra hard getroffen'
24-01-2013
• leestijd 1 minuten
Geneeskundestudenten worden extra hard geraakt als de basisbeurs van de studiefinanciering een lening wordt in plaats van een gift. Die studenten krijgen namelijk nog steeds geen stagevergoeding voor de verplichte coschappen die ze lopen. Hein Handgraaf, voorzitter van het studentenplatform van de landelijke artsenvereniging KNMG, pleit ervoor coassistenten eindelijk toch een stagevergoeding van 250 euro per maand te geven.
Coschappen
Uit een enquête van KNMG Studentenplatform blijkt dat de meeste coassistenten meer dan 40 uur per week werken. ,,Ik loop zelf coschappen, ik ben vanochtend om half 8 begonnen en werk tot ongeveer 11 uur vanavond'', zegt Handgraaf. Door de vele werkuren hebben coassistenten volgens hem nauwelijks tijd voor een bijbaantje om in hun onderhoud te voorzien.
Volgens Handgraaf zijn er in Nederland ongeveer 3000 coassistenten. Een maandelijkse stagevergoeding van 250 euro zou op jaarbasis 9 miljoen euro kosten. ,,Een minimaal bedrag binnen de gezondheidszorg’’, zo betoogt hij. Handgraaf voegt eraan toe dat de stagevergoeding kan worden betaald uit een overheidsfonds om stages in de zorg te stimuleren. Bovendien kunnen ziekenhuizen de kosten deels aftrekken van de belasting.
Geen stagevergoeding
Sommige gezondheidscentra geven geneeskundestudenten wel een stagevergoeding. Ziekenhuizen doen dat niet, omdat het volgens hen een leerperiode is waarin de student geen productief werk verricht. Studenten verzetten zich hier al jaren tegen.
In de politiek wordt momenteel gesproken over een leenstelsel voor studenten; de basisbeurs als gift wordt dan afgeschaft en omgezet in een lening. Dit zou vanaf 2014 in moeten gaan.
ANP