Kassa

Student duurder uit door hogere rente lening

07-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
student930x520
Studenten zijn vanaf 2020 meer geld kwijt aan studieschulden doordat de rente wordt verhoogd. Dat staat in een wetsvoorstel dat deze week naar de Tweede Kamer is gestuurd. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vindt de maatregel onacceptabel en wil die van tafel.
Het plan moet het Rijk 226 miljoen euro opleveren en is bedoeld om het leenstelsel betaalbaar te houden. Vanaf 2020 wordt de rente van studieleningen gekoppeld aan de 10-jaarsrente. Nu is dat nog de 5-jaarsrente. Door het langer vastzetten van rentes, worden deze hoger.

Duizenden euro's

Bij een gemiddelde studieschuld van 21.000 euro is het maandbedrag dat oud-studenten momenteel terugbetalen aan rente en aflossing 70 euro. Dat stijgt tot zo'n 82 euro. Volgens de LSVb ,,loopt dit op tot duizenden euro's, terwijl bij het afschaffen van de basisbeurs sociale leenvoorwaarden waren beloofd''.

'Student verliest vertrouwen'

,,Op deze manier verliezen studenten het vertrouwen in de politiek. Zij bouwen meer schulden op door het afschaffen van de basisbeurs en nu ook nog eens door het verhogen van de rente op die schuld'', zegt voorzitter Geertje Hulzebos. ANP/LSVb
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Bentley2016
Bentley20167 sep. 2018 - 16:24

Als je weet hoe lang deze heren zelf over de studie hebben gedaan op kosten van de staat dan zegt dit genoeg. Studeren wordt weer alleen voor de studentjes met een rijke pappie. Net zoals nu de interessante goed betaalde baantjes en commissariaten verdeeld worden onder de heren en dames.

gerard van tol
gerard van tol7 sep. 2018 - 13:30

Snap dan toch, dat de huidige regenten onder aanvoering van Markje alleen maar rijke studenten willen. Die kunnen later voor de makkelijk  te hoog beloonde baantjes zorgen.

tenormin
tenormin7 sep. 2018 - 13:18

De niet studenten hebben het vertrouwen in de politiek allang verloren. Dus studenten: "join the club".

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!