Stroopwafels; wie lust ze niet? Hoogste tijd om deze koek aan een test te onderwerpen.
Rond 1810 werd de eerste stroopwafel gebakken in Gouda. Deze wafel, toen ook wel siroopwafel genoemd, werd gebakken van koeksnippers, deegresten en stroop. Hij was erg goedkoop en werd daarom ook wel een armenkoek genoemd. Anno 2009 is de stroopwafel nog steeds hot. De Nederlander eet namelijk zo’n 20 stroopwafels per jaar. En we houden het niet alleen bij de koek, tegenwoordig is er zelfs stroopwafelijs en stroopwafelpudding verkrijgbaar.
Het testpanel
Ons testpanel bestaat uit vijf leden:
- Martin Markus, stroopwafelbakker
- Jan Anker, banketbakker
- Ruud Bottemanne, docent bakkersvakschool
- Anja Vreugdenhil, stroopdeskundige
- Wim Kerkhof, zanger van de Amazing Stroopwafels en liefhebber
De test
Er zijn acht stroopwafels blind getest door ons testpanel. Ieder panellid beoordeelde de stroopwafel op onder andere uiterlijk, geur en smaak en gaf een eindcijfer.