Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Stroomvraag zou 35 procent stijgen door waterstofplannen noorden

02-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
stopcontact stekkerdoos elektriciteit stroom 930 x 520

Groningen, Drenthe en Friesland hebben plannen gemaakt om groene waterstof te maken. Deze plannen overtreffen de kabinetsambitie flink, stelt NRC. De stroombehoefte en de kosten van de nieuwe fabrieken verontrusten experts.

In de regio's zijn er plannen voor de bouw van fabrieken voor de productie van 'groene waterstof'. Deze plannen leggen een zeer groot beslag op het landelijk elektriciteitsprobleem. Zo willen alleen al de noordelijke provincies groene waterstoffabrieken bouwen met een elektriciteitsverbruik dat optelt tot 35 procent van de huidige landelijk stroomvraag, blijkt uit onderzoek van NRC.

Plannen voor groene stroom niet haalbaar en betaalbaar

Experts twijfelen over de haalbaarheid en betaalbaarheid van de energietransities. Ze stellen dat de kabinetsambities deze op het spel zetten. Door de grote vraag naar groene stroom voor waterstoffabrieken zouden er tot 2030 twee keer zoveel windparken in de Noordzee gebouwd moeten worden als dat in eerste instantie voorzien is. Dat kost vele miljarden euro's. Blijft de bouw van deze windparken achter op de waterstofambities? Dan moeten fossiele elektriciteitscentrales meer draaien en neemt de CO2-uitstoot toe.

Bron: NRC
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

theodorus_62943
theodorus_629432 dec. 2020 - 23:41

Venray, 3 december 2020 Als de Nederlandse burgers wil wachten op kabinet Rutte, die 1,5 miljard Euro aan Shell geeft om het CO2 in de grond te pompen, wacht op een trein die niet arriveert, laat staan vertrekt. Hetzelfde kabinet dient een aanvraag voor subsidie voor het opwekken van groene waterstof in, in Brussel met vermelding dat het opwekking geschied met behulp van aardgas in plaats van groene stroom. Met als resultaat geen subsidies vanuit EU Brussel. Rutte en Wiebes hangen de aardgasschade slachtoffers een zak geld voor, voor de schijn, maar in werkelijkheid laten beiden hen stikken. En nu Groningen, Drenthe en Friesland de produktie van groene waterstof zelf gaan opstarten, brengt het kabinet op meerder niveau verzet in. Uit het parlementair verhoor onder eede dat Wiebes vanuit zijn Ikke-wereld handelt en Rutte zijn doctrine aan ieder heeft opgelegd en de kamer sporadisch informeert. Rutte heeft het Referendum (laten) afschaffen, maar in het parlementair verhoor is duidelijk naar buiten gekomen hoe Rutte zijn eenzijdig en opgelegde zeer beperkte informatie stroom naar de Kamer over zijn gehele tijd als Minister-President heeft kunnen cammoufleren. Ook over geldbedragen die aan groepen zijn betaald, die er oorlogsmaterieel mee hebben gekocht, wil Rutte pertinent geen onderzoek over laten doen, over die betaling wist de kamer ook niets van.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!