Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Stroomkosten thuisbeademing nu ook vergoed

10-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
12998 keer bekeken
  •  
930x520_verzekering
De Nederlandse zorgverzekeraars gaan de energiekosten van de beademingsapparatuur van ruim 4000 patiënten die thuis verpleegd worden vergoeden. Dit was al verplicht na een uitspraak van het Zorginstituut in mei 2019, maar tot nu toe deden de zorgverzekeraars dat niet. Dat blijkt uit onderzoek van Kassa.
De zorgverzekeraars geven nu gevolg aan de uitspraak van het Zorginstituut, nadat de zaak door aandacht van Kassa in een stroomversnelling is geraakt. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft het nieuws aan Kassa bevestigd.

Afhankelijk van beademingsapparaat

In Nederland zijn bijna 4000 mensen afhankelijk van een beademingsapparaat. Het gaat daarbij om patiënten met chronische aandoeningen van de ademhaling, zoals ALS, cystic fibrosis en andere spierziekten. Het apparaat kan voor mensen met deze aandoeningen van levensbelang zijn, omdat ze zonder ademondersteuning in coma kunnen raken en zelfs kunnen overlijden. De beademing van een patiënt vindt plaats in het ziekenhuis of thuis.

Hoge energiekosten

80 procent van de patiënten kan met ademondersteuning zelfstandig thuis wonen, maar het apparaat verbruikt veel stroom en zorgt voor hoge energiekosten. Dit kan oplopen tot honderden euro’s per jaar.
De zorgverzekeraar betaalt het ziekenhuis voor alle kosten van een behandeling, waarbij het apparaat, de verpleging en ook de energiekosten zijn opgenomen. Dat bedrag wordt als één geheel door de zorgverzekeraar aan het ziekenhuis uitgekeerd.

Thuiswonende patiënten

Maar thuiswonende patiënten vallen daar buiten. Zij kregen tot nu de hoge energiekosten van de zorgverzekeraars niet vergoed, terwijl ze daar na de recente uitspraak van het Zorginstituut wel recht op blijken te hebben. Na navraag door Kassa erkennen de zorgverzekeraars nu ook dat thuiswonende patiënten er recht op hebben en gaan ze vergoeden. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!