Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Stroomkosten thuisbeademing nu ook vergoed

10-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
12812 keer bekeken
  •  
930x520_verzekering
De Nederlandse zorgverzekeraars gaan de energiekosten van de beademingsapparatuur van ruim 4000 patiënten die thuis verpleegd worden vergoeden. Dit was al verplicht na een uitspraak van het Zorginstituut in mei 2019, maar tot nu toe deden de zorgverzekeraars dat niet. Dat blijkt uit onderzoek van Kassa.
De zorgverzekeraars geven nu gevolg aan de uitspraak van het Zorginstituut, nadat de zaak door aandacht van Kassa in een stroomversnelling is geraakt. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft het nieuws aan Kassa bevestigd.

Afhankelijk van beademingsapparaat

In Nederland zijn bijna 4000 mensen afhankelijk van een beademingsapparaat. Het gaat daarbij om patiënten met chronische aandoeningen van de ademhaling, zoals ALS, cystic fibrosis en andere spierziekten. Het apparaat kan voor mensen met deze aandoeningen van levensbelang zijn, omdat ze zonder ademondersteuning in coma kunnen raken en zelfs kunnen overlijden. De beademing van een patiënt vindt plaats in het ziekenhuis of thuis.

Hoge energiekosten

80 procent van de patiënten kan met ademondersteuning zelfstandig thuis wonen, maar het apparaat verbruikt veel stroom en zorgt voor hoge energiekosten. Dit kan oplopen tot honderden euro’s per jaar.
De zorgverzekeraar betaalt het ziekenhuis voor alle kosten van een behandeling, waarbij het apparaat, de verpleging en ook de energiekosten zijn opgenomen. Dat bedrag wordt als één geheel door de zorgverzekeraar aan het ziekenhuis uitgekeerd.

Thuiswonende patiënten

Maar thuiswonende patiënten vallen daar buiten. Zij kregen tot nu de hoge energiekosten van de zorgverzekeraars niet vergoed, terwijl ze daar na de recente uitspraak van het Zorginstituut wel recht op blijken te hebben. Na navraag door Kassa erkennen de zorgverzekeraars nu ook dat thuiswonende patiënten er recht op hebben en gaan ze vergoeden. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

clearmaker
clearmaker13 sep. 2019 - 13:19

Ik heb ook apparatuur in huis staan, maar mag de extra stroomkosten tot nu toe alleen maar aftrekken van de belastingaangifte, ik gebruik jaarlijks daardoor tot ca. 45.000 Kwh, dus een groot deel van de kosten moet ik uiteindelijk zelf betalen.

marijke zomer
marijke zomer13 sep. 2019 - 13:17

Worden de stroomkosten van CPAP en warmtekussens en dekens ook vergoed? Loopt alles bij elkaar ook aardig in de papieren.

plie-fraiche
plie-fraiche11 sep. 2019 - 15:17

ik lijd aan OSAS en moet 's-nachts gebruik maken van mijn CPAP-apparatuur wat ook tot hogere energiekosten leidt. Valt dat ook onder de vergoeding?

PJMes
PJMes11 sep. 2019 - 13:20

Ben door de spierziekte PSMA al 30 jaar afhankelijk van beademingsapparatuur waarvan de laatste 10 jaar 24/7 heb dus al jaren te maken met een hoge elektra rekening dus een vergoeding is dan mooi meegenomen. Wat ik me echter wel afvraag gaat het een gemiddeldevergoeding worden want het verbruik is nogal afhankelijk van het apparaat, de duur en de kracht waarmee beademend wordt. Gaan we de vergoeding met terug werkende kracht krijgen? De verzekeraar zal ons er wel niet op attenderen terwijl ze precies weten wie er thuis beademend worden en dus recht hebben op deze vergoeding.   

2 Reacties
willemhoving
willemhoving11 sep. 2019 - 13:27

Ik betwijfel het PJMes of de zorgverzekeraar precies weet wie een thuisbeademing systeem heeft. Mijn zorgverzekering (Unive) betaalt zelf NIET aan mij uit, maar ik krijg de vergoeding van de zuurstofleverancier. En die berekent het weer door aan de zorgverzekering. "betaling met terugwerkende kracht" vinden de meeste instanties maar een hele nare zin, dus ik denk niet dat dat gaat gebeuren. Maar inderdaad, ik ben volledig met u eens dat een vergoeding voor de hoge electrarekening mooi meegenomen is,

PJMes
PJMes11 sep. 2019 - 14:41

Toch denk ik dat zij het wel weten het Centrum Voor Thuisbeademing declareert voor mij elke maand voor "Begeleiden van chronische thuisbeademing met meer dan één beademingstoestel" en tijdens contact met de zorgverzekeraar weten zij precies wat er aan de hand is.

willemhoving
willemhoving11 sep. 2019 - 12:39

Ik kreeg tot januari j.l. zo'n 42 euro PER MAAND aan stroomkosten vergoeding voor het 24/7 gebruik van een zuurstofconcentrator. (copd-palliatief). Ineens werd het bedrag gewijzigd in zo'n 70 euro per KWARTAAL, achteraf betaald. Een terugval van zo'n 220 euro op jaarbasis. Uiteraard heb ik vanaf dag 1 de vergoeding opgeplust bij de voorschot op mijn electra, Daar is het immers voor bedoeld! Ik kreeg vorige week mijn afrekening electra van 1 sept. 2018 tot 1 sept. 2019. Moet 38 euro bijbetalen en dat terwijl ik al 135 euro per maand betaal voor electra. De concentrator gebruikt 350 watt per uur, dus dat tikt er wel in op jaarbasis.Ik hoop dat er een volledige of aanvaardbare vergoeding komt, want chronisch ziek zijn is al een financiële straf. Ik geloof er niet in dat bij de zorgverzekering ineens een menselijk lampje gaat branden.Want die gasten die werken zitten NIET 24/7 aan de zuurstof en weten de gevolgen niet, Onbekend maakt onbemind. Maar goed, de tijd zal het antwoord geven.

1 Reactie
clearmaker
clearmaker13 sep. 2019 - 13:33

Ik heb dezelfde apparatuur willemhoving, boven en beneden + professionele airco's, verbruik ca. 45.000 Kwh per jaar die ik NIET terugkrijg van de zorgverzekeraar maar wel van de inspecteur van belastingdienst mag aftrekken als zorgkosten, mijn voorschotten bedragen ca. 600 euro per maand en kom daar tekort aan.Ik moest wel de afwijzing van zorgverzekeraar opsturen naar de inspecteur van belastingdienst, uiteindelijk achter de streep betaal ik dus ongeveer 45% aan extra stroomkosten zelf.Heb naast COPD ook verscheidene allergieën, vandaar de professionele airco's met speciale filters erin.Vreemd is wel dat ik wel een deel van de professionele airco's terug gehad heb van de zorgverzekeraar.Het restbedrag mocht ik weer niet van de inspecteur opvoeren als zorgkosten ???kortom, in mijn geval verwees de inspecteur eerst naar de zorgverzekeraar, als er geen andere mogelijkheid was de kosten te declareren, dan mag je dus als zorgkosten op belastingaangifte opvoeren. En ja, doordat mijn bruto verzamelinkomen daardoor enorm zakt, krijg ik achteraf meer huur en zorgtoeslag, maar dat dekt bij langena niet de werkelijke kosten.  

maffy1948
maffy194811 sep. 2019 - 12:24

Het is niet alleen beademing,  apneu wat zou je denken van inhalers het zijn complete stroom vreters.Maar dat zal wel in de doofpot gaan want het gaat om geld uitgeven ze halen liever bergen binnen.

wiema1@hotmail.com
wiema1@hotmail.com11 sep. 2019 - 12:09

Als je slaapapneu heb word er dan ook vergoedingen voor gegeven

1 Reactie
nanouska
nanouska11 sep. 2019 - 12:21

Ben ik ook heel benieuwd naar, ik volg het even mee. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!