Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Stroom wordt nauwelijks groen'

8 nov 2019
  •  
leestijd 1 minuten
Groene-stroom.jpg

Het aanbod van stroom voor consumenten is het afgelopen jaar (2018) amper groener geworden. Op de zakelijke markt wordt helemaal nog veel grijze, vervuilende stroom aangeboden. Dat maken de organisaties Natuur & Milieu, WISE (antikernenergie), de Consumentenbond en Greenpeace op uit hun jaarlijkse Stroomranking.


Over de gehele linie vinden ze de situatie een 5,7 waard. In 2017 was dat 5,6. Op de consumentenstroomranglijst is de gemiddelde score een 6,3, net als in het jaar ervoor. Het gemiddelde cijfer op de zakelijke ranglijst steeg van 4,8 naar 5,3.
De consumenten willen wel, maar "veel energieleveranciers lijken de kantjes ervan af te lopen en hun verantwoordelijkheid te ontlopen"’, aldus de opstellers van het rapport. Vooral nieuwkomers op de markt laten het erbij zitten: "Op de consumentenmarkt scoort zelfs geen enkele nieuwe aanbieder een voldoende. Deze leveranciers lijken zich door lage prijzen in te vechten op de markt en besteden weinig aandacht aan duurzaamheid", zeggen de onderzoekers.
WISE, Natuur & Milieu, de Consumentenbond en Greenpeace onderzochten voor het zevende jaar de investeringen, inkoop en levering van energieleveranciers in Nederland en beoordeelden die op duurzaamheid. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

aad piraat
aad piraat8 nov 2019 - 16:53

Het hele groene verhaal is een farce. Alle stroom gaat door het zelfde kabeltje naar de gebruiker en ik heb nog nooit een sluitende verklaring gehoord over de wijze waarop de ene gebruiker exact volgens zijn abonnement de groene vonkjes uit die kabel krijgt en de ander zonder dat abonnement juist niet. Geen enkele meter of leverancier is daar slim genoeg voor.

Maramonkey
Maramonkey8 nov 2019 - 12:59

Bij veel groene projecten moet juist geld bij. Heel lastig voor de aanbieders van groene stroom om daar winst mee te halen. Meen dat eigenlijk alleen de windmolenparken op zee winst draaien.