Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Strooigoedtest en makkelijk recept om zelf kruidnoten te maken

15-11-2014
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
658 keer bekeken
  •  
195x90_sinterklaas_02.jpg
Sinterklaas is in het land! De komende weken zal hij weer alles uit de kast trekken om jong en oud tevreden te stellen. Aangezien hij het daar al druk genoeg mee heeft, zocht Kassa voor hem uit, waar hij nu het beste strooigoed kan kopen.
Waar hebben we geshopt?
De winkels die Kassa bezocht waren Jamin, PLUS, Albert Heijn, V&D, Jumbo, HEMA, Blokker, Lidl, Action en Kruidvat. Ook kochten we strooigoed van het merk Bolletje. Vier van de elf gaven aan een uniek recept te hebben.
Van Delft en Bolletje
Van Delft en Bolletje  die voor de meeste winkels kruidnoten leveren gaven ook aan voor hun eigen merk een uniek en geheim recept te hanteren. "Het Bolletje kruidnoot heeft zijn unieke smaak en recept die we geheimhouden en bewaken. We leveren natuurlijk ook voor andere winkels die een eigen merk hanteren. Die winkels vragen vaak aan ons een uniek recept", zegt Elbert Rickens van Bolletje. Oscar van de Van Delft fabriek, zegt dat zij de "eerste, oudste en grootste leverancier van kruidnoten" is. Volgens Elbert Rickens van Bolletje, klopte het niet helemaal wat Oscar zegt. "Van Delft is de grootste leverancier van private labels, maar Bolletje is de grootste merkleverancier. Dit houdt in dat Bolletje als merk in de meeste winkels ligt en Van Delft de meeste pepernoten levert voor de eigen merken van de winkelketens", zegt Rickens.
Uniek recept
Alle pakken strooigoed zijn afgerond op één kilo om een eerlijke telling te krijgen over de hoeveelheid snoepjes die er in zit. Ook is gekeken of de winkels een uniek recept hebben voor hun kruidnoten. In de meeste pakken strooigoed bestond de inhoud uit tumtum, snoephartjes en schuimpjes. Uitzonderingen daarbij waren de strooipakken van Blokker die jelly beans in plaats van Schuimpjes had, V&D alleen suikerwerk, Jamin suikerwerk in plaats van snoephartjes en Bolletje die suikerwerk extra heeft toegevoegd. HEMA en Jumbo hebben extra jelly beans erbij gedaan. Jamin, PLUS, V&D en Blokker hebben geen uniek recept voor hun kruidnoten. Volgens topkok Pierre Wind zijn kruidnoten één van de makkelijkste dingen die je zelf kan maken. "Binnen een uur ben je klaar." Wind vindt het het mooist als de kruidnoten vers zijn. "Je kunt dan zien dat de noten een andere structuur hebben en ze zijn ook harder dan de kruidnoten uit een fabriek." Hij vindt grote kruidnoten het mooist en het lekkerst. Volgens Wind halen mensen kruidnoten en pepernoten altijd door elkaar. "De kruidnoot wordt het meest gegeten en is lekker kruidig. De pepernoot is bijna puur bloem en taai." Volgens Pierre zijn pepernoten goed om mee te strooien en kruidnoten lekker om te eten.
Snoepjes
De top vier winkels met het meeste snoepgoed per kilo zijn Jumbo met 165,3 snoepjes, HEMA met 155,62 snoepjes, Albert Heijn met 113,75 snoepjes en Bolletje met 112 snoepjes. De test is steekproefsgewijs gedaan, dit betekent dat de inhoud per zak kan verschillen, ook is al de inhoud van de zakken afgerond naar een kilo. De rest van de resultaten vind je hier . Volgens Wind werd sinds de oudheid Sinterklaas gevierd met kruidnoten en suikergoed. "Het suikergoed werd gemaakt van borstplaten. Suiker en melk werden op de juiste temperatuur gebracht, daarna afgekoeld, kapot geslagen en dan had je leuk en lekker suikergoed", zegt Wind.
Uitslag
De recepten van Pierre Wind vind je hieronder:
Recept voor kruidnoten - 125 gram bloem
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 170 gram boter
- 80 gram bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels water
- 1 mespuntje zout
- 1 eierdooier
- 30 gram speculaaskruiden (specerijen)
- 1/2 theelepel kaneel
- 1 mespuntje gemalen anijszaad Kneed alle ingrediënten door elkaar tot een soepele bal deeg. Laat deze bal afgedekt één uur op een koele plaats rusten, bijvoorbeeld in de koelkast. Smeer de bakplaat in met boter. Draai van de helft van je bol deeg allemaal kleine balletjes, ter grootte van een knikker. Leg de kleine balletjes op gelijke afstand op de bakplaat. Je kunt van de helft van de bol ongeveer één bakplaat vol kruidnoten maken. Druk elk balletje een beetje plat met je duim (tip: maak je vinger eerst nat met water). Bak de kruidnoten gaar en goudbruin en laat ze daarna afkoelen. Bak de kruidnoten ongeveer twintig minuten met een temperatuur van 160 graden. Plaats de kruidnoten in het midden van de oven.
Recept voor roomborstplaat - 500 gram fijne kristalsuiker
- 165 gram water
- 100 milliliter slagroom Kook water en suiker in tot 125 graden. Voeg 100 milliliter slagroom toe. Kook vervolgens het mengsel in tot inkoken tot 115 graden. Voeg eventueel droge smaakstoffen toe. Roer dan met een harde spatel de massa zachtjes tot kristallisatie optreedt en het de dikte van yoghurt heeft. Giet het mengsel in vormpjes. Laat het afkoelen, haal het mengsel uit de vormpjes en draai ze om zodat het aan alle kanten goed kan opdrogen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!