Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Strengere pensioenregels op komst

03-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Pensioen_24.jpg
Strengere pensioenregels moeten er vanaf volgend jaar voor zorgen dat pensioenfondsen niet weer in de problemen raken. Het kabinet beslist binnenkort over het nieuwe systeem, dat is afgestemd met vakbonden, werkgevers en de 'bevriende' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Ingewijden hebben donderdag een bericht in De Telegraaf hierover bevestigd.
Hogere buffer
Het huidige pensioenreglement blijft bestaan, maar de eisen worden strakker. Pensioenfondsen moeten hogere buffers gaan hanteren. Het jaarlijks verhogen (indexeren) van de pensioenen wordt daardoor moeilijker. Bovendien wordt een nieuwe regeling geïntroduceerd, waarbij de deelnemers het volledige risico dragen en waarbij een vaste premie geldt. De pensioenfondsen kunnen in dit systeem meer risico's nemen bij beleggingen.
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken kondigde al eerder aan dat volgend jaar een nieuw pensioenreglement in werking treedt. Ze heeft haar plannen daarvoor op onderdelen al enkele keren aangepast. Per 1 januari zal ook de jaarlijkse pensioenopbouw worden verlaagd. Met dat laatste plan heeft de Tweede Kamer vorige maand ingestemd.
Problemen door crisis en levensverwachting
Aanpassingen van de pensioenregels zijn nodig omdat veel pensioenfondsen in problemen zijn gekomen door de financiële crisis. Ook de stijgende levensverwachting speelt hen parten.
Een woordvoerster van de FNV laat weten dat het nieuwe pensioenreglement wel met pensioendeskundigen van de vakcentrale is besproken, maar dat er absoluut geen sprake is van overeenstemming. ,,Wij hebben niets op papier gezien. We wachten af waarmee het kabinet komt en zullen dat volgens onze eigen criteria beoordelen.'' Ook pensioenbestuurder Willem Jelle Berg van CNV laat weten ,,eerst af te wachten wat het kabinet ons op papier laat zien, voor we een akkoord hebben''. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!