Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Strengere controle om fraude met biobrandstof tegen te gaan

29 jun 2020
  •  
leestijd 1 minuten
brandstof tankstation diesel benzine 930
Er gaat meer en strenger gecontroleerd worden op fraude met biodiesel en andere biobrandstoffen, meldt staatssecretaris Stientje van Veldhoven aan de Tweede Kamer. Van Veldhoven had onderzoek laten doen naar gesjoemel met biobrandstof na berichten van grootschalige fraude.
Doordat bedrijven sjoemelen met groene certificaten, werden bepaalde brandstoffen onterecht gecertificeerd als biobrandstof. Door diesel uit aardolie te mengen met diesel uit plantaardige olie en dierlijke vetten, ontstaat biobrandstof. Al tijden is er kritiek op het gebruik hiervan, onder meer vanwege het gebruik van palm- en soja-olie om diesel aan te lengen. Maar in 2019 zijn deze oliën niet voor biobrandstof gebruikt, meldt het kabinet, zoals is afgesproken in het klimaatakkoord.

Opschroeven toezicht

Om dit soort fraude in de toekomst te voorkomen, moet het toezicht door de waakhond Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) en de Inspectie Leefomgeving en Transport worden opgeschroefd. Daarvoor wordt de capaciteit waar nodig uitgebreid, en mogelijk ook meer geld uitgetrokken, zegt Van Veldhoven. Volgens de staatssecretaris zal ze voldoende middelen en menskracht waarborgen om de NEa en de ILT in staat te stellen deze rollen te vervullen. 
Op Europees niveau wil Van Veldhoven ook stappen zetten. Zij ziet wel wat in een soort biobrandstofcoalitie met landen als Duitsland, Frankrijk en Finland om informatie uit te wisselen. Gesprekken met die landen lopen al, benadrukt ze. ANP

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!