Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Strenge regels op rundvlees, soja en palmolie tegen ontbossing

17-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
bomen bos ontbossing natuur 1127

Er moeten nieuwe maatregelen komen om ontbossing tegen te gaan, schade uitvoer van afval te beperken en de bodem te verbeteren. Dat is volgens de Europese Commissie nodig om de kaalslag aan dier- en plantensoorten en andere biodiversiteit te remmen en om klimaatverandering een halt toe te roepen. Dat meldt klimaat-Eurocommissaris Frans Timmermans.

In de afgelopen dertig jaar heeft de wereld meer regenwoud en ander bos verloren dan de Europese Unie (EU) groot is. Dat constateert Timmermans. De grootste boosdoener voor dit verlies is de landbouw. Boeren zoeken namelijk meer grond om de EU-burgers te kunnen voorzien van vooral rundvlees, soja, palmolie, hout, cacao en koffie.

Regels moeten producten met hoog risico 'ontbossingsvrij' maken

Daar moet verandering in komen. Daarom vindt de Nederlandse vicevoorzitter van de Europese Commissie dat leveraars van deze producten aan de EU voortaan moeten voldoen aan regels die ze 'ontbossingsvrij' moeten maken. Timmermans wil het gevaar van ontbossing door deze teelten in een land inschatten en strenge voorwaarden opleggen aan producten uit landen met een hoog risico.

Deze regels zullen dan ook gaan gelden voor afgeleiden producten van de eerder genoemde producten. Denk aan: chocolade, leer en meubels. Natuurbeschermers willen dat producten als maïs en rubber ook onder de producten met strengere regels gaan vallen, maar zover gaat de Europese commissie nog niet. Ditzelfde geldt voor een strengere aanpak van (Europese) banken die geld steken in bedrijven die bossen schaden.

Beschermen regenwoud cruciaal in beperken klimaatverandering

Het is vooral cruciaal om het regenwoud te beschermen voor het beperken van klimaatverandering. Dat stellen deskundigen. Als het regenwoud verdwijnt, komt er namelijk veel CO2 vrij. Dan kan het broeikasgas ook niet meer goed worden opgenomen. 

Klimaattop in Glasgow: ontbossing bestrijden

Vorige week op de klimaattop in Glasgow bespraken meer dan honderd landen wat er moet gebeuren om klimaatverandering tegen te gaan. Toen spraken de landen af om clandestiene ontbossing te bestrijden. Daarom worden er miljarden euro's vrijgemaakt om onder meer beschadigd bos te herstellen. Ook wil de commissie de legale kap van bossen verminderen.

Het dagelijks bestuur van de EU wil om de bossen te beschermen optrekken met andere grote afnemers van de genoemde zes producten. De commissie hoopt dat de wereld op zijn groene longen kan blijven rekenen en ook de bosbewoners te ontzien. Zo zijn bijvoorbeeld Amazone-indianen, maar ook andere inheemse volken, afhankelijk van wat het bos biedt. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!