Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Streekvervoer grotendeels plat: 'Geen garantie op aansluitend vervoer'

30-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
staken 930x520
Door de landelijke staking in het streekvervoer moeten veel mensen maandag en dinsdag op zoek naar alternatief vervoer. Met de 48-uursstaking willen de FNV en het CNV hun eisen voor een nieuwe cao voor de werknemers bij de regionale vervoersbedrijven kracht bijzetten.

'Werkgevers niet blij'

De werkgevers zijn niet blij met de actie. ,,Ons vertrouwen in de vakbonden is ernstig geschaad. We hadden een resultaat: 8,3 procent loonsverhoging en goede afspraken over de werkdruk en werkgelegenheidsgarantie. Daar hadden we met elkaar voor getekend en zelfs het glas op geheven'', aldus een woordvoerster van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer maandag.
De FNV legde het onderhandelingsresultaat volgens de VWOV slechts voor aan een klein deel van de leden. ,,Alleen leden die bij de bijeenkomsten kwamen mochten stemmen, zo’n 10 procent. De FNV heeft vervolgens drie maanden genomen om het resultaat voor te leggen en terug te koppelen.''

Niet al het personeel doet mee aan staking

Volgens de werkgevers is het draagvlak voor de staking onder het personeel minder groot dan de bonden suggereren. ,,In sommige plaatsen wordt wel gereden. Onze collega’s op de bus vragen zich af wat de bonden aan het doen zijn. In het hele land zijn voor deze twee dagen opvallend veel verlofaanvragen. Hieruit maken we op dat veel collega’s niet bij de staking betrokken willen worden.''
Volgens CNV Vakmensen ligt het streekvervoer grotendeels plat. ,,Onder erbarmelijke omstandigheden, qua weer, maar tot dusver niettemin succesvol'', aldus cao-onderhandelaar Hanane Chikhi. ,,Maar werkgevers hebben bijvoorbeeld rond Arnhem/Nijmegen en Eindhoven, Zierikzee en in Noord-Holland werkwillige werknemers gevraagd toch bepaalde ritten te maken. Wie in zo'n bus stapt heeft geen enkele garantie op aansluitend vervoer. En zie dan maar eens terug te komen. Als je het mij vraagt doen werkgevers daar reizigers allesbehalve een plezier mee.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

FRED1942
FRED194230 apr. 2018 - 23:41

Geweldig hoor. Weer is de burger de pineut. Vervoer die dag de klanten voor nop. Dat voelt het bedrijf beter. Wel de kosten maar geen inkomsten. 

bernardt
bernardt30 apr. 2018 - 15:39

Bij een staking is de burger altijd de pineut die er niks aan kan doen, maar de plebs neemt wel een taxi of een privé vliegtuig dus Vakbond richt jullie pijlen op deze groep mensen en niet op de gewone burger.

jantom
jantom30 apr. 2018 - 15:06

ik kan niet op 1 mei naar de FNV staking (Malieveld) omdat er die dag geen streekbusvervoer is...

ton079
ton07930 apr. 2018 - 14:39

Beetje flauw. De 8.3% loonsverhoging waar de werkgevers over praten is wel verspreid over 3 jaar. Dit jaar 1.5% en de laatste verhoging 3 maanden voor het einde van de 3-jarige CAO.... Om het even in perspectief te zetten... 

Kees de Coo
Kees de Coo30 apr. 2018 - 14:14

Zij hebben ook recht op een goede cao.

marsgoddess
marsgoddess30 apr. 2018 - 14:08

heel fijn. En hoe kom je nu bij Eindhoven Airport als je geen auto hebt? Dure taxi? Kan ik dat dan verhalen op de vakbonden? 

2 Reacties
mesjeu
mesjeu30 apr. 2018 - 17:05

Niet miepen aub als je de dupe van de staking bent. Het is ieders recht om te staken voor betere, nodige omstandigheden. Nu de bussen, andere keer het onderwijs.Wees blij dat we allemaal dit recht hebben. Ben al 50 jaar lid van FNV, ook nu nog, terwijl ik al 12 jaar met pensioen ben; dat heet SOLIDARITEIT.

simon55
simon551 mei 2018 - 9:52

Als u laat weten wanneer u erheen moet , rijd ik u voor n vrienden prijssie

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!