Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Streamingdiensten gaan bioscopen door coronacrisis voorbij

11 sep 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
netflix video streaming 1127

Streamingdiensten, zoals Netflix en Videoland, noteren bij elkaar in 2020 voor het eerst meer omzet dan bioscopen, meldt accountants- en adviesbureau PwC. Bioscopen worden hard geraakt door de uitbraak van het coronavirus. Het omzetverlies voor 2020 wordt geschat op 66 procent.

PwC is pessimistisch over de toekomst van bioscopen en rekent erop dat de filmhuizen pas in 2024 terug zijn op het niveau van voor de crisis. Tegen die tijd wordt de omzet van streamingsdiensten geschat op 86,6 miljard dollar liggen. Dat is dan twee keer zo hoog als de omzet van bioscopen.

Sterkste daling omzet entertainmentsector in 20 jaar

De onderzoekers hebben niet eerder zo'n sterke daling van de entertainmentsector gezien in de ruim twintig jaar dat ze die volgen. "Voor 2020 verwachten wij een daling van 5,6 procent, zo’n 120 miljard dollar, ten opzichte van recordjaar 2019", zegt Casper Scheffer, entertainment- en media expert bij PwC. "Zelfs tijdens de banken- en kredietcrisis was de krimp met 3 procent minder scherp."

Daling advertentieomzet

De coronacrisis zorgt ook voor een daling van de advertentieomzet. Voor dit jaar verwacht PwC een daling van 13,4 procent, zo'n 86,5 miljard dollar. De markt is waarschijnlijk pas in 2022 weer op het niveau van voor de crisis. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar