Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Straks ook naar de huisarts voor abortuspil

27 jun 2016
  •  
leestijd 1 minuten
930x520_pillen kopie
Vrouwen die ongewenst zwanger zijn, kunnen in de toekomst ook bij de huisarts terecht voor de abortuspil. Dit schrijft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maandag in een brief aan de Tweede Kamer stuurt.
Kiezen voor huisarts
Vrouwen krijgen daarmee de optie om naast een abortuskliniek of ziekenhuis, te kiezen voor de huisarts. Daar zijn vrouwen volgens Schippers vaak meer vertrouwd mee. Ook is een huisarts bekend met de thuissituatie en kan hij begeleiding geven met anticonceptie om herhaling te voorkomen.
Veilig en effectief
Uit onderzoek van het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) blijkt dat tijdens de vroegste fase van de zwangerschap (zestien dagen overtijd) de abortuspil veilig en effectief kan worden gegeven door huisartsen. In de weken daarna (tot negen weken zwangerschap) wordt de kans op complicaties iets groter en neemt de effectiviteit iets af.
Drempelverlagend
Schippers denkt niet dat de betrokkenheid van een huisarts drempelverlagend werkt. ,,Er zullen ook vrouwen zijn die de voorkeur geven aan een abortuskliniek, bijvoorbeeld omdat die wat verder afgelegen is of als anoniemer kan worden ervaren. Vrouwen zouden bij zo’n moeilijke beslissing als een  abortus hierin een keuze moeten hebben'', schrijft Schippers.
Voorstel
Een voorstel tot wetswijziging van de Wet afbreking zwangerschap wordt rond de jaarwisseling naar de Kamer gestuurd. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

avatar
rietje32828 jun 2016 - 17:24

Mijn huisarts heeft geen flauw benul van mijn thuissituatie... Verder ben ik het met johanna66 eens. Al denk ik niet dat een huisarts zoveel goedkoper is, maar zijn/haar kosten worden grotendeels gedekt door al het inschrijfgeld (dat door eenieders basisverzekering wordt vergoed), ook van mensen die nooit bij een huisarts langs gaan.

avatar
johanna6627 jun 2016 - 12:27

Op zich vind ik dit een prima ontwikkeling echter ik krijg de indruk dat er teveel zaken op het bordje van de huisarts gelegd worden waar hij/zij lang niet altijd bekwaam in is. Ik heb zeer slechte ervaringen met anti depressivaverstrekt door de huisarts. Goede evaluatie ontbrak totaal waardoor ik 7 jaren aan het lijntje ben gehouden met verkeerde medicatie. Bij de GGZ werd ik in een praatgroep geplaatst en mijn klachten verdwenen als sneeuw voor de zon. Voor bepaalde aandoeningen zijn specialisten toch beter echter helaas ze zijn zo duur.

1 Reactie
https://mijn.bnnvara.nl/avatar/342defc96ae3e94dc56ae178e9b00e3c20206f3a0818a7a9b668ba46dea1cf44.png
ddr27 jun 2016 - 13:01

https://nationaalzorgfonds.nl/