Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Straks ook coronatesten voor mensen zonder klachten na melding

5 nov 2020
  •  
leestijd 1 minuten
coronatest lab 1127

Mensen die in de buurt zijn geweest van een met het coronavirus besmet persoon, maar zelf geen klachten hebben, mogen zich binnenkort ook laten testen. Op dit moment moeten mensen die via de CoronaMelder of bron- en contactonderzoek een melding krijgen, tien dagen in thuisisolatie moeten blijven. Vanaf 1 december wil zorgminister Hugo de Jonge het mogelijk maken dat mensen zonder klachten zich kunnen laten testen. Nu mag dit alleen bij klachten.

Hiervoor pleitte SP-leider Lilian Marijnissen, omdat het tot veel frustratie leidt bij veel mensen, omdat zij niet ziek zijn, thuis moeten blijven en zich niet mogen laten testen. Ook levert het veel problemen op voor bedrijven en organisaties die steeds personeel moeten missen.

Mogelijk bij overcapaciteit in testen

De Jonge begrijpt dat, maar zei dat er eerst een overcapaciteit moet zijn in de testen. Als deze groep mensen zonder klachten erbij komt, gaat het om 24.000 tot 64.000 mensen per dag. "Dat is een forse groep extra. Daarom kan het nu nog niet en moeten we eerst de overcapaciteit opbouwen." Hij verwacht dat in de loop van november, dan wel in december. Hoe sneller, hoe beter wat hem betreft.

De volgende groep mensen zonder klachten die hiervoor in aanmerking zou komen, zijn reizigers. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar