Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Straks minder lang in het ziekenhuis na dikke darmoperatie

08-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3832 keer bekeken
  •  
600x275_ziekenhuis_03.jpg
Een nauwkeurige screening van patiënten die een operatie ondergaan aan de dikke darm, kan ervoor zorgen dat de kans op zogeheten naadlekkage, een gevaarlijke complicatie, flink kleiner wordt. Wanneer uit zo’n screening blijkt dat de patiënt een verhoogd risico loopt, kan eerder worden besloten tot de aanleg van een stoma, wat de kans op naadlekkage verkleint en de ernst vermindert. Dat blijkt uit onderzoek van chirurg in opleiding Niels Komen, die vrijdag 9 mei promoveert.
Meest voorkomend
Lekkage van de operatienaad bij een dikke darmoperatie is de meest voorkomende complicatie bij dit type operaties. De complicatie treedt op bij negen procent van de 10.000 mensen die jaarlijks een chirurgische ingreep aan hun dikke darm ondergaan. De kans op overlijden na zo’n operatie is dan aanzienlijk hoger dan wanneer geen naadlekkage optreedt. Ook liggen patiënten gemiddeld veel langer in het ziekenhuis, tot 47 dagen.
Beter ingeschat
Komen concludeert dat het risico op naadlekkage beter kan worden ingeschat, als de omstandigheden van de patiënt beter in kaart worden gebracht. Lijdt de patiënt aan slagaderverkalking, of slikt hij corticosteroïden als prednison, dan loopt hij een verhoogd risico. Ook als de operatie tijdens de diensturen wordt uitgevoerd, is het risico verhoogd. In deze gevallen kunnen chirurgen ervoor kiezen een beschermend stoma aan te leggen.
Sneller constateren
Ná de operatie blijkt bovendien een DNA-test op de darmbacteriën in het vocht uit de wonddrain van grote voorspellende waarde. Deze test kan al drie dagen na de operatie uitsluiten of er naadlekkage zal optreden. Op dit moment kunnen artsen naadlekkage pas zes tot acht dagen na de operatie vaststellen.
Opsporen naadlekkage
Met het onderzoek van Komen wordt een basis gelegd voor het vroegtijdig opsporen en behandelen van naadlekkage. Op termijn zouden de genoemde screeningsmethoden daarom kunnen leiden tot minder complicaties en sterfte aan dikke darmoperaties, alsmede tot een sneller herstel van patiënten die minder lang in het ziekenhuis hoeven te liggen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!