Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Strafrechtelijk onderzoek Babboe: "Grote risico's voor bakfietsbezitter"

29-03-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
690 keer bekeken
  •  
babboe_bakfiets_1127

Een bakfiets van Babboe

© W. Bulach (via Wikimedia Commons)

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar bakfietsfabrikant Babboe. Het bedrijf heeft toezicht door de NVWA ondermijnd en "grote risico's genomen met de veiligheid van mensen", aldus een woordvoerder.

De fietsfabrikant is in opspraak geraakt doordat verschillende bakfietsmodellen onveilig bleken te zijn.

Honderden frames gebroken, diverse modellen teruggeroepen

In februari moest Babboe op last van de NVWA voorlopig stoppen met het verkopen van zijn bakfietsen en werden reeds verkochte fietsen terugroepen. De toezichthouder concludeerde na onderzoek dat in de afgelopen jaren honderden frames zijn gebroken. Babboe zou geen goed onderzoek hebben gedaan naar de oorzaken en geen maatregelen hebben genomen.

De NVWA-woordvoerder zegt dat het strafrechtelijk onderzoek enkele weken geleden is begonnen, "omdat er aanknopingspunten zijn dat dingen zijn achtergehouden". De NVWA waarschuwt opnieuw om de fietsen van types die onder de terugroepactie vallen niet te gebruiken. "Je brengt jezelf, maar ook andere weggebruikers in gevaar."

"Kapotte frames verstopt"

Aan RTL Nieuws vertellen oud-medewerkers van Babboe hoe ze voorafgaand aan een inspectie van de NVWA kapotte frames in bestelbusjes verstoppen. RTL Nieuws beschikt ook over foto's en geluidsopnames waaruit dat zou blijken.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de NVWA en het Openbaar Ministerie (OM), zegt de woordvoerder.

Welke modellen zijn teruggeroepen? Bekijk het overzicht op de website van Babboe.

Bronnen: ANP/NVWA/RTL

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!