Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Stortvloed faillissementen houdt aan

28-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
failliet_09.jpg
Ondanks alle hoopgevende voorspellingen voor de economie, houdt de golf van faillissementen in het Nederlandse bedrijfsleven aan. Dinsdag was het opnieuw raak, met de teloorgang van drie bedrijven: garnalenverwerker Heiploeg, juweliersgroothandel Aurum en afvalverwerker Bowie Recycling.
Financieringsproblemen
,,Dat het nu economisch wat beter gaat, betekent niet dat het aantal bankroeten ineens afneemt. Veel bedrijven hebben hele magere jaren achter de rug, de reserves zijn op’’, vertelt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen. De gebrekkige vraag naar producten en diensten is volgens hem de voornaamste oorzaak van de faillissementsgolf. Daarnaast raken veel bedrijven in financieringsproblemen door de strengere eisen van banken. ,,In 2013 hadden we het hoogste aantal faillissementen ooit, daar komt waarschijnlijk voorlopig geen einde aan'', aldus de econoom.
Garnalenleverancier Heiploeg
Heiploeg, de grootste garnalenleverancier van Europa, verkeerde al geruime tijd in zwaar weer. De onderneming, met een schuldenlast van 130 miljoen euro, leed miljoenenverliezen en slaagde er niet goed in om de organisatie en het kostenniveau aan te passen aan de moeilijke marktomstandigheden. Het Groningse concern leed onder de impact van de economische crisis op het ,,luxeproduct garnalen'' in vooral de Zuid-Europese markten. Het bedrijf denkt wel in afgeslankte vorm een doorstart te kunnen maken.
Aldel
Voor de provincie Groningen is het omvallen van Heiploeg de tweede zware klap in korte tijd. Eind vorig jaar vroeg aluminiumverwerker Aldel in Delfzijl al faillissement aan.
Juweliersgroothandel Aurum
De rechtbank sprak dinsdag ook het faillissement uit van juweliersgroothandel Aurum, dochterbedrijf van de vorige week bankroet verklaarde Siebel Juweliers. Aurum kampte volgens een verklaring met tegenvallende resultaten die werden veroorzaakt ,,door verminderde vraag, verlaging van voorraden in de keten en een toegenomen dominantie van fabrikanten''. Nadat salarissen ook niet meer uitbetaald konden worden, zagen de aandeelhouders het niet meer zitten.
Bowie Recycling
Voor de Brabantse afvalverwerker Bowie Recycling, met 200 mensen in dienst, viel dinsdag eveneens het doek. De oorzaak voor dit faillissement is nog onbekend.
Boekwinkelketen Polare
Hoe de toekomst voor de noodlijdende boekwinkelketen Polare eruit ziet, is nog uiterst onzeker. Alle 20 Nederlandse winkels van het bedrijf, voorheen Selexyz en De Slegte, sloten vanaf dinsdag ,,tijdelijk'' hun deuren. Dit is ,,met het oog op een strategische heroriëntatie'', aldus de onderneming.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!