Kassa

Stormloop op inloggegevenscheck politie

28-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
cyber beveiliging 930x520
De nieuwe controlefunctie voor wachtwoorden van de politie kan de enorme belangstelling niet aan. De politie biedt mensen sinds vrijdag de mogelijkheid om via het internet te controleren of hun e-mailadres of andere inloggegevens in criminele handen zijn gevallen. Daar hadden 's middags al 166.000 mensen gebruik van gemaakt. Sindsdien ligt dat gedeelte van de website plat.
Eenvoudige check
Met een eenvoudige check van het e-mailadres op de website politie.nl kunnen mensen achterhalen of hun gegevens zijn misbruikt. De politie heeft in de loop der tijd ruim 60.000 mailadressen verzameld die zijn aangetroffen bij onderzoeken naar cybercriminaliteit. Wanneer iemands gegevens voorkomen in die database, dan stelt de politie de gebruiker na invoer van het e-mailadres op de hoogte en geeft tips hoe te handelen.
Weerbaarder 
Volgens de politie is de controlefunctie ,,opnieuw een stap om de burger weerbaarder te maken tegen cybercriminaliteit’'. De politie in Duitsland was enkele weken geleden de eerste die zo'n toets invoerde. Het is vanwege privacywetgeving de politie niet toegestaan mensen zelf actief te informeren over misbruik van hun mailadres.
Mailadressen en gebruikersnamen
Digitale gegevens zoals e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden zijn aangetroffen bij onderzoeken naar cybercriminelen. Zij verkregen die door in te breken op computers en websites.
Botnets
Volgens Ron de Milde, programmadirecteur Nieuwe Media en Digitale Dienstverlening bij de politie, zijn die data onder meer gebruikt voor oplichtingspraktijken via speciale computernetwerken - de zogenoemde botnets. Hij adviseert het publiek om regelmatig wachtwoorden te veranderen.
De politie kan op zijn vroegst volgende week zeggen hoeveel van de gecontroleerde e-mailadressen mogelijk misbruikt zijn. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!